Počela peta Konferencija predsjednika sudova BiH

Radiosarajevo.ba
Počela peta Konferencija predsjednika sudova BiH

Odgovor na pitanje da li je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine u proteklim godinama kanalisalo, podržavalo i usmjeravalo pravosuđe ka evropskim standardima te da li su taj zadatak ispunile pravosudne institucije, sudovi i tužilaštva dat će učesnici dvodnevne državne Konferencije predsjednika sudova koja je danas počela u Tuzli.

Petoj konferenciji prisustvuju i predstavnici strukovnih udruženja, centara za edukaciju sudija i tužilaca, Pravosudne komisije Brčko Distrikta te međunarodne zajednice u BiH.

O problemima zajedničkog finansiranja pravosudnih institucija, unifikacije materijalnih i procesnih zakona te konsenzusa o vrhovnom sudu u državi razgovorat će predsjednici sudova u BiH tokom dvodnevne konferencije u Tuzli. Najodgovorniji ljudi u pravosuđu BiH sumirat će urađeno u proteklih šest godina od kako je formirano Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH te napraviti prioritete za djelovanje u budućnosti. Ciljevi koji će biti garant vladavine prava, rečeno je ovom prilikom, jesu nezavisno, odgovorno, efikasno i kvalitetno pravosuđe.

Milorad Novković, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, smatra da momenat efikasnosti rada sudova nije realizovan te da to predstavlja veliki problem koji je prioriet i u Strategiji za reformu prava u BiH od 2008. do 2012. koju neki nazivaju i nacionalnom strategijom.

Preostala dva dokumenta od životnog značaja za pravosuđe u Bosni i Hercegovini su strateški plan Visokog sudskog i tužilačkog vijeća od 2007.-2012. te Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina kojom bi bilo obrađeno nekoliko hiljada neriješenih predmeta veoma ozbiljnih zločina iz ratnog perioda 1992.-1995. Većina planiranih predavača izlagat će teme poput položaja Vijeća, procesa imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija realizacije sudskih budžeta i saradnju sa zakonodavnom i izvršnom vlasti.

Neriješeni predmeti koji se po sudovima BiH „vuku“ još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, čini se, nisu više nikom interesantni.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije