Počela parlamentarna rasprava o 'Ostalima' u Ustavu

Radiosarajevo.ba
Počela parlamentarna rasprava o 'Ostalima' u Ustavu


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je raspravu o inicijativi poslanice SDP BiH Mirjane Malić za pokretanje aktivnosti Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH za promjenu Ustava i Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Finci i Sejdić, prenosi Srna.

Obrazlažući svoju inicijativu Malićeva je predložila da se Vijeće ministara i Centralna izborna komisija zaduže da do kraja februara donesu plan aktivnosti, te odrede zaduženja i rokove za izmjenu Ustava i Izbornog zakona koji bi značili provođenje presude Suda za ljudska prava.

Ona je podsjetila da je presuda obavezujuća i navela da je treba provesti prije raspisivanja oktobarskih izbora.

"Kratko je vrijeme pred nama, ali smatram da je ovaj posao, ako bi postojali politički dogovor i dobra organizacija, moguće uraditi do tada", rekla je Malićeva.

Evropski sud za ljudska prava 22. decembra presudio je da Ustav BiH u odredbama o izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krši princip ravnopravnosti ustanovljen Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, jer omogućava kandidovanje samo konstitutivnih naroda.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije