Počela manifestacija „Selam, ja Resulallah“

Radiosarajevo.ba
Počela manifestacija „Selam, ja Resulallah“


Tradicionalna manifestacija "Selam, ja Resulallah" počela je sinoć svečanom ceremonijom ispred Baščaršijske džamije u Sarajevu.

Kiša nije spriječila građane koji su došli na otvaranje ove manifestacije, te da uživaju ilahijama hora Medžlisa Islamske zajednice, javlja agencija Anadolija.

Manifestacija, koju povodom rođendana Božijeg poslanika Muhammeda tradicionalno organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, ima za cilj promociju univerzalnih vrijednosti iz poslanikovog života.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović otvorio je manifestaciju i izrazio zadovoljstvo brojem prisutnih, uprkos lošem vremenu. On je istakao da će u narednih mjesec dana, tokom sedme po redu manifestacije, svi oni koji žele imati priliku da uče o Poslaniku Muhammedu.

„Dragi Allah nas uči da je Poslanik Muhammed a.s. „najbolji uzor i najbolji model življenja za one koji u Boga dragog vjeruju i nadaju se susretu sa Allahom dž.š., vjeruju u ahiret, zikr čine i uče Kur'an“. Iz ovog ajeta proizilazi da je naša obaveza da kazujemo i učimo o poslaniku Muhammedu, ali i da sami kao muslimani i vjernici nastojimo da se približimo njegovom načinu života“, kazao je Dautović, podsjetivši da je poslanik Muhammed pružao ruku pomoći svima.

U vrijeme kada se o poslaniku govori na blasfemičan način i prikazuje ga se u karikaturama, obaveza muslimana je da o njemu govore na najbolji i najizravniji način i onako kako vjerodostojni hadisi i sunnet njegov nalažu, naglasio je Dautović.

Manifestacija „Selam, ja Resulallah“ trajaće do 11. februara, nudiće različite sadržaje za sve uzraste, a biće održana na različitim lokacijama u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije