Počela konferencija 'Civilni dijalog za sve'

Radiosarajevo.ba
Počela konferencija 'Civilni dijalog za sve'


Danas je u Sarajevu počela konferencija “Civilni dijalog za sve: Koji su naredni koraci za razvoj dijaloga između vlasti i civilnog društva u Bosni i Hercegovini?“, koja se organizuje u okviru projekta CIDI “Izgradnja kapaciteta civilnog društva za učešće u civilnom dijalogu u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija.

Konferenciju je zvanično otvorila Natalia Dianiskova, šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH i Sadeta Škaljić, pomoćnica ministra u Ministarstvu pravde BiH.

„Ključ za uspostavljanje bolje saradnje između vlasti i organizacija civilnog društva je podizanje svijesti o važnosti civilnog dijaloga, izgradnja kapaciteta vlasti i organizacija civilnog društva da se uključe u civilni dijalog jedni s drugima i razvoj pravnog i institucionalnog okvira za potporu ove saradnje“, izjavila je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije Operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH i dodala da će Europska unija, kroz program IPA, nastaviti da podržava razvoj civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

„Današnja konferencija pružila je odličnu priliku za predstavnike vlasti i organizacije civilnog društva u BiH da učestvuju u svrhovitim diskusijama o praktičnim koracima koji se trebaju uraditi da bi se poboljšala njihova saradnja u donošenju, provođenju i praćenju zakona i politika. Nadamo se da će takva saradnja dovesti do zakona i politika koji će efikasnije rješavati probleme i potrebe građana BiH“, izjavila je Zelah Senior, vođa tima Cidi projekta.

Gosti iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije su sa učesnicima podijelili regionalna iskustva u civilnom dijalogu: „Aktivni i odgovorni građani te snažno civilno društvo garancija je veće transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti na svim razinama vlasti. Upravo je razina spremnosti vlasti na dijalog s građanima i civilnim društvom jedno od važnih mjerila razvijenosti demokracije u nekoj zemlji“, izjavio je učesnik konferencije iz Hrvatske, Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, saopštili su organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije