Počela kampanja 'Za BiH bez novih žrtava mina'

Radiosarajevo.ba
Počela kampanja 'Za BiH bez novih žrtava mina'


Povodom 14. godišnjice stupanja na snagu Konvencije o zabrani mina, Međunarodna kampanja za zabranu mina (ICBL) već drugu godinu provodi kampanju Lend Your Leg ('Posudi svoju nogu'), koja se od 1. marta do 4. aprila u BiH provodi pod sloganom „Za Bosnu i Hercegovinu bez novih žrtava mina“.

Danas je u Sarajevu održana pres-konferencija na kojoj su najavljene aktivnosti koje će nevladina organizacija Inicijativa preživjelih od mina, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), ICBL-a, Centra za uklanjanje mina (BHMAC) i Koalicijom za uključivanje protivminskih akcija u razvojne programe, provesti u BiH radi rješavanja problema mina u svijetu, javlja novinska agencija Fena.

Iako Protuminska strategija podrazumijeva da do 2019. BiH bude očišćena od mina, razvoj situacije na terenu ne daje takvu sliku. Ova kampanja je dobra prilika za jačanje nevladinog sektora da bi bio ravnopravan partner sa vladinim sektorom u rješavanju problema mina u BiH.

„Trenutno radimo na razvoju programa UNDP-u, koji će unaprijediti socio-ekonomske uslove u BiH uključivanjem žrtava mina, te povezati protuminski akciju sa razvojnim institucijama“, kaže voditeljica Sektora za sigurnost i pravdu UNDP-a Amela Ćosović-Medić.

Od 1. marta kampanja je počela u više od 40 zemalja ugroženih minama širom svijeta, te se očekuje da će tokom marta u kampanju biti uključeno oko 70 zemalja širom svijeta.

Trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 1262 km2 ili 2,5 posto u odnosu na ukupnu površinu. Više od 120 000 mina i eksplozivnih sredstava zaostalih u ratu, razasuto je na 9802 minski sumnjive mikrolokacije i direktno ugrožava 1417 zajednica sa oko 540 000 građana.


Karta zagađenosti minama u Bosni i Hercegovini (FOTO: cyberbulevar.com)

Zato je Bosna i Hercegovina još uvijek u vrhu najzagađenijih zemalja minama u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije