Počela izgradnja kružnog vijadukta na IX transverzali

2
Radiosarajevo.ba
Počela izgradnja kružnog vijadukta na IX transverzali
Foto: Općina Novi Grad / Ministar Šteta i načelnik Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, obišli su danas sa predstavnicima Direkcije za puteve KS i izvođača radova firme Euro-Asfalt IX transverzalu, tačnije gradilište kružnog toka u Boljakovom Potoku.

Radovi na trećoj fazi IX transverzale, odnosno veze IX transverzale sa ulicom Safeta Zajke, gdje će biti izgrađen kružni vijadukt, a čija je izgradnja ugovorena, počeli su prije 15 dana.

U toku je rušenje objekta nekadašnje ambulante, izmještene su inastalacije i stvoreni preduslovi da se otprilike oko 60 posto objekta budućeg kružnog vijadukta može završiti. Ostalo je još da se riješi pitanje privremenih objekata, Vlada KS donijela je Odluku i proslijedila je Skupštini na usvajanje, kako bi se riješilo pitanje uklanjanja privremenih objekata i osigurala naknada za korisnike objekata koji nisu knjižno vlasništvo. Takva praksa primjenjena je ranije na XII tarnsverzali i Južnoj longitudinali. Nakon što se to riješi, steći će se uslovi da u ovoj godini cijeli objekat kružnog vijadukta bude završen”, izjavio je načelnik Efendić.

Prije nego se krenulo sa izgradnjom završne faze IX transverzale Općina Novi Grad izgradila je novi stadion sa umjetnom travom kod kružnog toka na LOT-u 2C, kako bi se prostor koji su koristili sportski klubovi, prije svega klub “Biser 96” prebacio na novoizgrađeni stadion. Izgrađena je i nova ambulanta u prostorijama sportske dvorane u školi “Umihana Čuvidina”, a prostorije BH pošte izmještene su u adaptirani prostor u sklopu MZ “Alipašin Most-1”.

Kompletan objekat kružnog toka će se nalaziti na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora će biti namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i pješačku zonu.

Pored ovog projekta, Direkcija za puteve KS raspisala je tender za odabir izvođača radova koji će izvršiti spajanje budućeg kružnog vijadukta i kružnog toka na LOT-u 2C, izdata je urbanistička saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskih odnosa. Očekuje se da bi radovi i na tom projektu trebali početi za mjesec, dva, tako da će to saobraćajno rješenje predstavljati jednu cjelinu koja će vozačima omogućiti da u kratkom vremenu iz ulice Džemala Bijedića koja se proširuje na četiri saobraćajne trake, preko IX transverzale dođu do autoputa.

Ministar Šteta istakao je da je vrijednost objekta kružnog vijadukta oko 4,9 miliona KM, i da se finansira sredstvima Ministarstva saobraćaja, Direkcije za puteve KS i Općine Novi Grad.

“Ne trebam govoriti koliko je bitna ova saobraćajnica i povezivanje dva dijela Novoga Grada IX transverzalom, nakon toga i spoja sa Sarajevskim autoputem ili brzom cestom. Sretni smo da mašine rade i što smo čuli od izvođača radova da do ljeta možemo očekivati da bude završen prvi dio kružnog toka”, rekao je ministar Adnan Šteta.

Dodao je da će cijeli projekat IX transverzale koštati oko 16 miliona KM, dok će spoj dva kružna toka koštati oko tri miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije