Počela izborna šutnja u BiH

Radiosarajevo.ba
Počela izborna šutnja u BiH
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Jutros u sedam sati počela je izborna šutnja i time je završena izborna kampanja za ovogodišnje opće izbore u Bosni i Hercegovini Kampanja je službeno počela 7 septembra.

Period izborne šutnje traje do zatvaranja biračkih mjesta,, odnosno do sutra u 19 sati.

Biračka mjesta širom države otvaraju se u nedjelju sedmog oktobra u sedam ujutro, a prema Izbornom zakonu BiH, u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjeta ne smije biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Opći izbori se provode za Predsjedništvo BiH,  Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Građani BiH imat će priliku između 7.498 kandidata birati 518 nosilaca mandata, što je gotovo 15 puta više kandidata nego mandata koji se biraju.

Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu blizu 8.000, raseljenih koji glasaju lično blizu 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano blizu 77.000.

Birači su dužni da na glasačkom mjestu imaju jedan od identifikacionih dokumenata izdatih u BiH - ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije