Pobjeda Željka Komšića je bošnjački trik

Radiosarajevo.ba
Pobjeda Željka Komšića je bošnjački trik

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske sa EU Vesna Pusić bi predsjednica Hrvatske narodne stranke izjavila je da je ravnopravnost Hrvata u BiH samo trik
 
Trik je formalna jednakost, a faktička je marginalizovanost", rekla je Pusiće za "Oslobođenje", dodavši da je trik i to što je Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima.
 
Ona smatra da je izjava predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da bi, ako dođe u poziciju da mora birati između EU i RS uvijek izabrati RS, posljedica odnosa u BiH.
 
"Ako mora birati između osjećaja sigurnosti, uticaja Srba u BiH i EU, on će izabrati sigurnost i uticaj Srba ispred EU. Ne treba ga tjerati u tu dilemu", istakla je Pusić.
 
Prema njenim riječima, BiH mora biti država u kojoj se, za početak, svi narodi osjećaju da mogu biti to što jesu, da imaju određenu sigurnost i politički uticaj a da istovremeno mogu biti i EU i u EU.
 
"Dakle, čim postavite dilemu ili jasan srpski identitet ili hrvatski identitet, ili EU, u ovim uslovima uvijek ćete dobiti odgovor kao što je Dodikov", zaključila je Pusić, prenosim Srna.
 
Ona je ocijenila da je hrvatsko društvo apsolutno spremno na promjene koje podrazumijeva članstvo u EU i dodala da Hrvatska ima najupotrebljivije iskustvo za zemlje iz regiona kada je u pitanju proces pristupanja EU.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije