Pobjeda: Mještani i ljubitelji planina slave uspjeh, hidroelektrane na Treskavici neće biti

5
Radiosarajevo.ba
Pobjeda: Mještani i ljubitelji planina slave uspjeh, hidroelektrane na Treskavici neće biti
Radiosarajevo.ba / Treskavica

U petak, 28. aprila 2023. tokom 22. sjednice Skupštine Opštine Trnovo odbačen je zahtjev investitora "Hidrowind" d.o.o. Trnovo za dodjelu dvije parcele koje bi upotpunile dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Hrasnica" na Hrasničkom potoku.

Predsjednik Planinarsko sportskog društva (PSD) "Treskavica" Trnovo, Ljubiša Golijanin obratio se vijećnicima i još jednom napomenuo kolika bi to ekološka katastrofa bila za ovaj dio zemlje, ako se izdaju dozvole nakon kojih se može krenuti u izgradnju mHE.

"Postoji niz razloga zašto ovo tražim, a svakako osnovni je taj da bi se izgradnjom ovog objekta uništio pristup pitkoj vodi mještanima, a i nama, članovima PSD 'Treskavica' uništio planinarski ambijent i pristup vodi, s obzirom da je uz neposrednu blizinu našeg planinarskog doma planirana ova mHE, bez da smo se mi kao članovi PSD 'Treskavica' pitali, ili konsultovali, iako je to bila vaša zakonska obaveza.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Smatram da umjesto ovog projekta, naša lokalna zajednica, pored samog očuvanja pitke vode, može imati i veliki održiv turistički potencijal, ako bi se ovaj prostor očuvao, i ako bi se u ovaj prostor adekvatno uložilo truda, u skladu sa željama svih mještana, a ne samo pojednaca, odnosno investitora 'Hidrowind' d.o.o. Trnovo, koji naš Hrasnički potok posmatra ne kao izvorište vode i života za sve nas, već kao siguran izvor generisanja profita. To generisanje profita, ako ćemo kao primjer uzeti već izgrađane mHE na rijeci Željeznici je krajnje uzurpacijski prema životnoj sredini i mještanima koji ovise od rijeke i životne sredine", rekao je Ljubiša tokom svog obraćanja vijećnicima Skupštine Opštine Trnovo.

Nakon govora uslijedilo je glasanje na kojem je svih 13 vijećnika odlučilo da se investitoru ne dodijele dvije tražene parcele.

Veoma važno za BiH: Hrvatska prelomila, odlučila gdje će se skladištiti radioaktivni otpad

Veoma važno za BiH: Hrvatska prelomila, odlučila gdje će se skladištiti radioaktivni otpad

Podsjetimo, Aarhus centar u BiH je 9. marta ove godine uputio Zahtjev prema opštinskim vlastima, u kojima se argumentovano, pozivajući se na zakone, propise, nauku i mnoge dugodišnje observacije sa terena, jasno pojasnilo zašto je nužno zaustaviti dalju realizaciju ovog projekta. Nakon toga, po uzoru na Zahtjev Aarhus centra u BiH, pripremljen je i Zahtjev ispred svih članica Koalicije za zaštitu rijeka u BiH unutar kojeg se zatražilo obustavljanje realizacije projekta.

"Kao zaključak sjednice Skupštine, dogovoreno je organizovanje posebne tematske sjednice tokom koje će se odlučivati i o drugim dozvolama vezano za mHE 'Hrasnica'. Očekujemo da će se sve riješiti u korist mještana i PSD 'Treskavica' i da se sve dozvole investitoru zauvijek raskinu", istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja "Resursni Aarhus centar u BiH".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije