Pljuskovi, grmljavina grad: U ove dijelove BiH danas stiže nevrijeme

Radiosarajevo.ba
Pljuskovi, grmljavina grad: U ove dijelove BiH danas stiže nevrijeme
Arhiv / Ilustracija

Prognostičar Nedim Sladić objavio je analizu NOTHAS-a (Spiridonov, Ćurić, Sladić, Jakimovski) čiji rezultati ukazuju na, kako je naveo, prilično dinamičan dan u našoj zemlji, a naročito poslijepodne i prema večernjim satima. 

Tako se za Tuzlanski kanton prognozira moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom i olujnim vjetrom u drugom dijelu poslijepodneva.

Nedim Sladić - undefined

Foto: Facebook: Nedim Sladić

Za Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton prognooziraju se pljuskovi, grmljavina, nerijetko moguća nevremena praćena gradom i prolazno jakim vjetrom.

"Naš sistem NOTHAS danas daje 3. i 4. nivo (pojačan/opasan) za šire područje Tuzlanskog kantona danas u poslijepodnevnim satima (oko 17 sati). Vjerovatnije grmljavinsko nevrijeme za danas je područje oko Kladnja i dalje prema Zvorniku nego sami centar Tuzle, koji je također pod nivoom 3. Zeničko-dobojski kanton, uključujući i grad Zenicu je također pod nivoom 3", objasnio je Sladić. 

Atmosfera je nestabilna budući da sa zapada nam se približava promjena vremena pri čemu u jakom zapadnom visinskom strujanju pristiže dosta vlažnog zraka, a vrijeme je tipično predfrontalno.

Razvoji će, kako se navodi, početi u Dinaridima, iz smjera zapada koji će putovati prema istoku, prateći smjer visinskog strujanja. Mnogi od tih sistema će dobijati na snazi i udruživati se iz manjih cjelina u veće, rasprostranjenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije