Plenum u Tuzli jednoglasno: 72 sata za ispunjenje zahtjeva

Radiosarajevo.ba
Plenum u Tuzli jednoglasno: 72 sata za ispunjenje zahtjeva

Plenum Tuzlanskog kantona održao je sinoć šesti javni radni sastanak, na kojem je oko 300 građanki i građana razmatralo ultimativne zahtjeve Skupštini Tuzlanskog kantona. Emina Busuladžić, ovlašteni predstavnik Plenuma, zahtjeve građanki i građana će uručiti danas u 10 sati u zgradi Skupštine.

Jednoglasnog su stava da se svi dosadašnji zahtjevi Plenuma odmah počnu rješavati. Plenum podržava dalje održavanje mirnih protesta u svim gradovima BiH i daje podršku svim novim plenumima.


 

U proglasu Plenuma stoji spisak zahtjeva koje Skupština Tuzlanskog kantona treba ispuniti u roku od 72 sata:

• Ukinuti i obustaviti isplatu tzv. “bijelog hljeba”, odnosno isplatu plaća Premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti;
• Ukinuti dodatna plaćanja predstavnicima vlasti Tuzlanskog kantona po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni;
• Početi svakodnevna zasijedanja, bez naknada poslanicima, do izbora i imenovanja ekspertne vlade, u saradnji s Plenumom, a koja je sačinjena od stručnih, nestranačkih i nekompromitiranih članova.


Plenum je uspostavio i 12 radnih grupa po tematskim resorima i jednu za saradnju sa svim radnicima na večerašnjem zasjedanju, koje će se održati u 18 sati u sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije