Plenum Brčko distrikt: 'Prestanite sa zastrašivanjem građana'

Radiosarajevo.ba
Plenum Brčko distrikt: 'Prestanite sa zastrašivanjem građana'

Na petom sastanku Plenuma održanom 16. februara, usvojeni su sljedeći zahtjevi građana koji su upućeni prema Skupštini Brčko distrikta BiH.
 
Od Skupštine Brčko distrikta BIH Plenum građana i građanki zahtijeva:
 
1. Da se odmah obustave svi postupci koji se vode protiv organizatora i učesnika dosadašnjih mirnih protesta, te da se prestane sa sprovođenjem represivnih mjera i zastrašivanja građana.
 
2. Ostavku postojeće Vlade Brčko distrikta BIH i formiranje ekspertne Vlade Brčko distrikta BIH.
 
3. Da naloži upravnom inspektoru da utvrdi zakonitost postupanja po konkursu broj: 33-002975/13 od 23. 1. 2013. godine, te zahtjeva poništenje istog. A da se upražnjena radna mjesta u Odjelu za obrazovanje, popune kadrovima s liste Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.
 
4. Da se donese set mjera za poboljšanje socijalnog statusa građana Brčko distrikta BIH tako što će uštede po osnovu smanjenja i ukidanja raznih benificija funkcionerima Brčko distrikta koje će biti navedene u nekim od dolje formuliranih zahtijeva. Ušteđena sredstva i sredstva od nerealiziranih kapitalnih projekata koje se nalaze u na računima Distrikta kod banaka usmjeriti na oživljavanje proizvodnje u preduzećima.
 
5. Ukinu dodatna plaćanja članovima i uposlenicima Vlade Brčko distrikta BIH po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, kao i druge nerazumne i neopravdane nadoknade mimo onih na koja imaju pravo svi zaposleni.
 
6. Uvođenje zabrane svim nosiocima javnih funkcija u Brčko distriktu BIH učešća u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća i institucija od javnog značaja .
 
7. Svođenja najviše plaće obnašatelja javnih funkcija na nivo dvije prosječne plaće u Brčko distriktu BIH.
 
8. Da se pristupi reviziji privatizacije.
 
9. Izmjene svih propisa koji su izvor kriminala, korupcije, nepotizma i svih drugih oblika favoriziranja određenih društvenih grupacija, kao i utvrđivanje odgovornosti svih nivoa u sve tri grane vlasti.
 
10. Usklađivanje svih zakona i drugih propisa sa Statutom Brčko distrikta BIH i Ustavom BIH
 
11. Usvojiti sve regulacione planove vodeći računa o zaštiti prava građana.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije