Plenković u Mostaru otvorio pučku kuhinju posvećenu fra Didaku Buntiću

AA
Plenković u Mostaru otvorio pučku kuhinju posvećenu fra Didaku Buntiću
Presijecanjem vrpce predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Mostaru je večeras svečano otvorio pučku kuhinju posvećene fra. Didaku Buntiću i studentsku menzu sazidane u sklopu franjevačkog kompleksa DOMPES.

Plenković je kazao kako je veoma značajno da se ovaj objekt otvara baš večeras u Mostaru, kad se ujedno obilježava 100. godišnjica spašavanja više od 12.000 gladne djece iz Hercegovine, koje je fra Didak Buntić odvodeći u Slavoniju spasio od smrti.

„Ovaj dom je na tragu dobrote i temeljne kršćanske ideje fra. Difaka Buntića. Ljudska solidarnost i ljubav ključ su našeg djelovanja bilo ono svjetovno, duhovno, akademsko, gospodarsko ili u bilo kojem drugom kontekstu. Zato poruka ovoga doma za sve studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponovno ponavlja tu temeljnu ideju i to temeljno načelo. Vlada Republike Hrvatske je saveznik BiH i svaki put kad to može podržat će sve inicijative, osobito one koje vode očuvanju identiteta i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH“, kazao je Plenković prilikom svečanosti.

Mostar_Pucka_Kuhinja_Otvaranje_Andrej_Plenkovic_AA_008.jpg - undefined

Pučku kuhinju posvećenu fra Didaku Buntiću i studentsku menzu blagoslovio je nadbiskup monsinjor Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH.

„Ova kuća je plod mira i zajedništva u zaustavljanju odljeva mladih. A za zaustavljanje odljeva mladih još se nije ovdje našao način“, kazao je apostolski nuncij u BiH te pozvao sve koji su u mogućnosti da poduzmu sve kako bi mladima u BiH osigurali ostanak i opstanak.

Studentski dom i pučka kuhinja Dompes u Mostaru su na nekadašnjoj crti razgraničenja sagradili franjevci pod vodstvom fra Ike Skoke, a vrata će kako je kazao Skoko ovoga centra biti otvorena onima u potrebi.

Dompes je višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni studentski dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja i Međunarodni centar za dijalog. Riječ je o projektu mostarskih franjevaca sagrađen novcima preko 4.000 donatora”, kazao je Skoko navodeći kako je Vlada Republike Hrvatske najveći donator. Također je izrazio nadu da će ovaj dom u cijelosti biti završen u što skorije vrijeme.

„Završeno je 75 posto projekta. Do sada smo prikupili i utrošili oko tri milijuna maraka. U potpunosti smo završili pučku kuhinju, hol i studentsku menzu“, rekao je fra Iko.

Mostar_Pucka_Kuhinja_Otvaranje_Andrej_Plenkovic_AA_005.jpg - undefined

Centar za dijalog, kako je naglasio otvorit će se martu sljedeće godine, a prve studente u sobe bi mogli primiti već do Božića, ako se nastavi ovim tempom i s donacijama i sa izgradnjom.

Inače, Dompes se nalazi u neposrednoj blizini crkve Sv. Petra i Pavla u Mostaru, a moći će primiti oko 150 studenata. Studenti će imati sve potrebne uvjete za život i studiranje. Pučka kuhinja za beskućnike nosi, pak, naziv po fra Didaku Buntiću koji je prije 100 godina spasio hiljade hercegovačke djece od gladi prebacivši ih u Slavoniju.

Važan segment Dompesa je i Međunarodni centar za dijalog, budući mostarski franjevci već godinama grade iznimno dobre međureligijske odnose s predstavnicima Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. U tom pogledu, unatoč svim ratnim razaranjima kako objekata tako i društava, Mostar je danas jedan od rijetkih istinskih multireligijskih centara ne samo u BiH nego i u široj regiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije