Plenković pohvalio Vijeće ministara: "Hrvatska očekuje da BiH provede reforme Izbornog zakona"

7
L. M.
Plenković pohvalio Vijeće ministara: "Hrvatska očekuje da BiH provede reforme Izbornog zakona"
Foto: EPA - EFE / Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se nakon zajedničke sjednice Vlade Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Osvrnuo se na teme o kojima je raspravljano na sjednici. Pohvalio je dosadašnji rad Vijeća ministara te istakao podršku Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Želim čestitati Vijeću ministara gdje su pokazali snažan i predan rad što itekako ohrabruje i čini BiH agilnim kandidatom za članstvo u Europskoj uniji", kazao je predsjednik hrvatske vlade.

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Podsjetio je da je Hrvatska podržala BiH na putu ka dobijanju kandidatskog statusa. Zatim se osvrnuo na tačke dnevnog reda.

"Strukturirali smo našu raspravu u nekoliko cjelina, prva je pristupanje BiH Europskoj uniji, vanjskopolitička saradnja. Potom smo razgovarali o Trgovskoj gori, zatim o infrastrukturnim projektima, upravljanju granicama, obrazovanju, odbrani i finansijama", rekao je Plenković.

Mišljenja je da je saradnja razgranata i u područjima kulture, medija, turizma.

"BiH i Hrvatska su dostigle razmjenu od četiri milijarde eura u prošloj godini što je za 50 posto više u odnosu na godinu prije", istakao je.

Obratili se Plenković i Krišto: "Zajednička sjednica koncipirana je u tri segmenta"

Obratili se Plenković i Krišto: "Zajednička sjednica koncipirana je u tri segmenta"

Kazao je kako je razgovarano i o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija koji prolazi i kroz BiH.

"Od posebnog interesa je i projekat južne plinske interkonekcije. Želimo investirati u plinovode, na taj način bismo pomogli plinifikaciju tog dijela BiH.

Dotakli smo se i pitanja aerodroma u Trebinju, pitanja koja se tiču imovinsko-pravnih odnosa. Nema teme koje se nismo dotakli", zaključio je Plenković uz napomenu da je razgovarano o svim otvorenim pitanjima između dvije države.

Plenković je odgovarao i na pitanja novinara. Kazao je da će Hrvatska svoje iskustvo u pristupu EU, nastojati prenijeti i na BiH.

"Sva iskustva Hrvatska planira prenijeti na BiH, uz očekivanje da će BiH ispuniti ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije