Plenković: Nastavit ćemo potpomagati europski put BiH

Radiosarajevo.ba
Plenković: Nastavit ćemo potpomagati europski put BiH
Printscreen / S dodjele priznanja

Primajući priznanje za Osobu godine u Europi, premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da mu je to velika čast, posebno jer mu je uručeno za zalaganje za europski put Bosne i Hercegovine, ali isto tako i svih država jugoistoka Europe susjednih Hrvatskoj.

"U vrijeme našeg predsjedanja Vijećem, doista, imali smo nešto nepredviđeno, neočekivano. Moram reći, nitko od nas kada je radio program predsjedanja, nije ni sanjao da će nas zadesiti ovakva pandemija koja je izmijenila i dinamiku i, možemo reći, metodologiju rada hrvatskoga predsjedanja. No, unatoč tome, uspjeli smo u svojim aktivnostima staviti na dnevni red Europske unije i pitanje proširenja te dobili odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, unatoč protivljenju nekih utjecajnih članica još u listopadu 2019. godine.

Naša je ambicija cijelo ovo vrijeme pomoći BiH na njezinu europskom putu, poduprijeti političke, gospodarske reforme, jačati bilateralne odnose i, naravno, zalagati se za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini i svih drugih građana BiH. Upravo na tom tragu zalagali smo se i protekle četiri godine. Uvjeren sam da ćemo nakon ovog prvog poluvremena, da tako kažem, i nakon izbora u Hrvatskoj u drugom poluvremenu, dobiti novo povjerenje hrvatskih birača i nastaviti se zalagati za bolje, kvalitetnije odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine te njezin daljnji europski put",  poručio je Plenković, prenosi Večernji.

Podsjetimo, ugledni liječnici, dvije Sarajke i jedan Banjolučanin, dobitnici su nagrade Osoba godine u Bosni i Hercegovini na 19. Večernjakovom pečatu, koji je ove godine zbog epidemiološke situacije prvi put održan bez prisustva publike.

Nagrađeni, infektologinja Alemka Markotić, te epidemiolozi Darija Kisić-Tepavčević i Alen Šeranić, zaštitna su imena borbe protiv pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a sve troje su rođenjem i obrazovanjem ili trenutnim radnim angažmanom neraskidivo vezani za BiH.

Političar godine je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Pečat za međupolitički dijalog dodijeljen je Fahrudinu Radončiću, donedavnom ministru sigurnosti BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije