Plavšićka ne želi svjedočiti protiv Karadžića i Mladića

Radiosarajevo.ba
Plavšićka ne želi svjedočiti protiv Karadžića i Mladića

Osuđena ratna zločinka i bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da na suđenju protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića pred Haškim sudom ne bi željela biti svjedok Tužilaštva.
 
"Ako mi sud uputi poziv, to je obavezujuće, ali ja nisam svjedok Tužilaštva", rekla je Plavšićeva te dodala da nije bila svjedok Tužilaštva ni na suđenju protiv Slobodana Miloševića, prenosi Srna.
 
Plavšićeva je ocijenila da procesi koji se vode protiv Karadžića i Mladića pred Tribunalom u Hagu "ne mogu da ugroze dejtonsku poziciju RS, jer je riječ o individualnoj odgovornosti". 
 
Podsjećajući na susret sa tadašnjim američkim državnim sekretarom Madeline Albright u Banjoj Luci 1997. godine, Plavšićeva je ispričala kako se poslije toga nadala da će "slučaj Karadžić biti gurnut pod tepih".
 
"Rekla sam joj `Vi govorite da treba da se ćušne pod tepih, hajde da radimo na tome“. Imala sam utisak da ima neko razumijevanje", rekla je Biljana Plavšić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije