Platni sistemi ostaju na nivou BiH

Radiosarajevo.ba
Platni sistemi ostaju na nivou BiH

Platni sistemi ostat će i dalje na nivou Bosne i Hercegovine, Centralna banka BiH ostaje vlasnik računa rezervi putem kojih se vrši poravnanje. 

"RTGS i žiro kliring sistem ne dopušta bankama koje nemaju novca da vrše platni promet. Ništa se bitno neće promijeniti ubuduće u platnom prometu", utvrdio je danas na pres-konferenciji Centralne banke BiH guverner Kemal Kozarić. 

Istaknuo je da je i Međunarodni monetarni fond u jednom dijelu Pisma namjere zahtijevao da platni sistemi ostanu na nivou BiH te da je takvo pismo i potpisano.

Identičan novi zakon o platnom prometu, donesen u Republici Srpskoj, bit će uskoro i u parlamentarnoj proceduri Federacije BiH, navodi guverner uz napomenu da je prema dejtonskom ustavu, entitetima dato u nadležnost donošenje zakona iz oblasti finansija. 

"Ono zbog čega se na terenu trenutno pojavljuju praktični problemi, vezano za donošenje novog zakona u RS-u a još ne i u Federaciji, jeste što je RS htjela donijeti propis da poslovni subjekti ne mogu obavljati transakcije na podračunima (u bankama) ako im nije likvidan glavni račun ", kaže Kozarić.

"Novina je što entiteti mogu imati njihove registre poslovnih subjekata, ali mi ćemo tražiti da budu uključeni u centralni registar", rekao je također guverner Kozarić.

Dodaje da je naznake o omogućem donošenju federalnog zakona u septembru dobio od ministra finansija Federacije Bosne i Hercegovine Ante Krajine. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije