Plastični pištolji skuplji od pravih, tenk 5.000 KM

Radiosarajevo.ba
Plastični pištolji skuplji od pravih, tenk 5.000 KM


Tenk 5.000, samohotka 2.500, haubica 2.000 maraka - cijene su po kojima Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine prodaje zastarjelo neperspektivno naoružanje. Skuplje je staro željezo, a da nije tako, ne bi pravi pištolj bio jeftiniji od onog plastičnog, piše Federalna.ba.

Prema cjenovniku, naša država neperspektivni pištolj TT M42 tzv. tetejac prodaje za sedam maraka. Zastarjela puška M48 košta 18 maraka, Heckler prodajemo za 28 maraka, Browing za 45, minobacač 60 milimetara za 95 maraka, haubicu za dvije hiljade KM. Tenk T34, čija je cijena na svjetskom tržištu 39.000 dolara, naše vlasti prodaju za 5.000 maraka. Deset ih je dosad prodato. Dakle, u Bosni i Hercegovini je moguće nabaviti deset tenkova za onoliko novca koliko u svijetu plaćaju jedan tenk.  

Ako je tenk u funkcionalnom stanju, onda je njegova cijena daleko veća. Ovdje se radi o simboličnoj cijeni za tu vrstu naoružanja, pojašnjava Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Slična situacija je i s cijenom municije. Metak kalibra 7,62 milimetra košta dva feninga. I sve ove cijene su dogovorene 2004. godine, kada su entitetska ministarstva odbrane potpisala ugovore sa zagrebačkom firmom SCOUT. Cijene su do danas bile nepoznanica. Majkić tvrdi da ne postoji cjenovnik oružja već najbolja cijena koja se za takvo oružje može dobiti.

A kako su bh. ministarstva formirala cijene dokazuje dokument nazvan Rekapitulacija prodaje zastarjelog neperspektivnog naoružanja i municije. Cijena samohotke je 2.500 KM, dok je oklopni transporter prodat za dvije hiljade KM. Da je prodavan u staro željezo, cijena bi, sigurno, bila puno veća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije