Planinari gase požare oko Jablanice

Radiosarajevo.ba
Planinari gase požare oko Jablanice

Članovi planinarskih društva s područja Hercegovine, zajedno s vatrogascima i ostalim akterima, uključeni su u aktivnosti vezane za gašenje požara koji je zahvatio područje općine Jablanica. Predsjednik PD "Vilinac" Sabahudin Spahović kazao je agenciji Fena da se planinari s tog područja nesebično zalažu na gašenju požara na lokalitetima Dragan Sela i Donja Jablanica.

Ističe da je taj teren vrlo nepristupačan, česti su odroni kamenja te su pri gašenju izloženi velikoj opasnosti. Ipak svi oni, kako kaže, iskazuju izuzetnu hrabrost da bi požar što prije bio stavljen pod kontrolu. Spahović precizira da na lokalitetu Dragan Sela postoje dvije planinarske kuće koje su ugrožene, ali da se jakim naporima "nekako vatra odbija od tih domova i okreće u drugom pravcu".

Iz Civilne zaštite Jablanica jutros je potvrđeno da je, zahvaljujući djelovanju helikoptera Oružanih snaga BiH i vatrogasaca, zaustavljeno nekontrolirano širenje požara.

Požar predstavlja opasnost i za biljni i životinjski svijet. To područje poznato je po borovoj šumi staroj više od 300 godina, a Spahović kaže da je u opasnosti i preostali životinjski svijet koji je ionako prorijeđen (divokoze, srne...).

Trenutno su se, kaže on, nad tim područjem navukli mali oblaci, a prema prognozama najavljena je i slaba kiša. Iz samog grada ne vidi se, kaže Spahović, gust dim iz pravca lokaliteta zahvaćenih požarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije