Plakalo: Šta će za BiH značiti ulazak Hrvatske u Schengen

Fena
Plakalo: Šta će za BiH značiti ulazak Hrvatske u Schengen

Evropska komisija objavila je da Republika Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor, ali to neće imati značajne implikacije na Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

Kako je potvrdio, Hrvatska, otkako je postala članicom Evropske unije, očekuje da pristupi Schengenu, a to nije ništa drugo nego stroži pristup kontroli granice Evropske unije, ali BiH je i u proteklom periodu od organa Hrvatske imala kontrole koje nisu bile jednostavne.

"To su bili kompleksni procesi, ali sada se može očekivati dodatni podstrek za sigurnost granice kada je u pitanju Hrvatska što je i rečeno da Hrvatska mora poboljšati sigurnost granice s BiH", dodao je Plakalo.

Međutim, to ne bi trebalo izazvati toliko velike gužve na granicama, ali bit će potrebno navići se na novonastalu situaciju gdje je Hrvatska članica Schengen zone.

Od januara 2021. za građane BiH će važiti nova pravila za putovanja u EU

Novi sistem registracije putnika ETIAS, bez čije potvrde građani Bosne i Hercegovine više neće moći putovati u zemlje Šengena, počet će s radom u januaru 2021. godine, potvrđeno je Nezavisnim u evropskim institucijama. Kako kažu, BiH će biti jedna od 62 zemlje čijim građanima za ulazak u zonu Šengena ne trebaju vize, ali će oni prije putovanja u EU morati popuniti novi formular.

No kada je u pitanju generalno sigurnost Evropske unije u narednom periodu može se očekivati i oživljavanje sistema ETIAS (Evropski sistem za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju).

U pitanju su formulari koje će građani BiH ispuniti u određenom roku prije nego što krenu na put u zemlje Evropske unije, a u roku od nekoliko minuta dobili bi notifikaciju da li je njihov zahtjev prihvaćen ili nije.

"Razlozi mogu biti razni od onih koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju po EU ili neki drugi razlozi", pojasnio je.

Govoreći o sve većem prilivu migranata, podvukao je da postoji mogućnost da će biti određenih dodatnih sigurnosnih promjena, ali ne očekuje da to budu neke drastične mjere koje bi stvarale velike gužve na granicama.

Mišljenja je da će Republika Hrvatska samo poboljšati sigurnosne sisteme na granici poput ljudskih, tehničkih ili softverskih kapaciteta.

Evropska komisija ocijenila je da je Hrvatska poduzela potrebne mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uvjeta za potpunu primjenu schengenskih pravila i standarda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije