Pitali smo Pokop: 'Dodikovi komunalci nisu imali nadležnost za čišćenje groblja kod Suda BiH'

7
D. S.
Pitali smo Pokop: 'Dodikovi komunalci nisu imali nadležnost za čišćenje groblja kod Suda BiH'
Foto: KJKP Pokop / Prvomajsko groblje

Predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u utorak, 24. oktobra, na meti se ponovo našlo Sarajevo.

Dodik je poslao pripadnike Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće Rad iz Istočnog Sarajeva da urede groblje, koje se nalazi kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu jer su ga kako kaže, sarajevske vlasti zapustile.

"Kakav odnos imaju vlasti u Sarajevu prema Srbima i našim svetinjama najbolje se vidi po tome koliko je groblje bilo zapušteno i devastirano", poručio je Dodik na platformi X.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je KJKP Pokop iz kojeg su nam potvrdili da ovo preduzeće održava groblje kod zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Tačno je da KJKP Pokop održava Prvomajsko groblje kod zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu, a kojim upravlja i gazduje Srpska Pravoslavna crkva.

Ovo staro pravoslavno groblje je ove godine čišćeno i košeno tri puta, u skladu sa godišnjim programom i planom rada održavanja i čišćenja grobljanskih površina i postignutog nivoa infrastrukture za 2023.godinu", kazali su iz KJKP Pokop za naš portal.

Milorad Dodik doveo komunalce iz RS da urede staro pravoslavno groblje u Sarajevu

Milorad Dodik doveo komunalce iz RS da urede staro pravoslavno groblje u Sarajevu

Iz KJKP Pokop podvukli su da pripadnici Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće 'Rad' iz Istočnog Sarajeva nemaju nadležnost za održavanje spornog groblja i da nije poznato odakle im saglasnost za radove na Prvomajskom groblju.

"Pripadnici Uprave civilne zaštite RS i Komunalno preduzeće 'Rad' iz Istočnog Sarajeva su pokosili dio pomenutog groblja. Oni nemaju nikakvu nadležnost za obavljanje poslova ovakve vrste na području Kantona Sarajevo i nije nam poznato da li su i od koga dobili saglasnost za ulazak u ovo groblje", zaključili su iz KJKP Pokop.

Naglasili su da KJKP Pokop održava, upravlja i gazduje sa devet aktivnih komunalnih grobalja: Bare, Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, Sveti Arhangeli Georgije i Gavrilo, Sveti Mihovil, Obad i Vlakovo.

"KJKP Pokop čisti i održava grobljanske površine, platoe, staze i stepenice i na Jevrejskom groblju i na 48 grobalja/harema na području svih devet općina Kantona Sarajevo kojima ne upravlja i ne gazduje, a čije održavanje se finansira iz budžeta Kantona Sarajevo više od 20 godina", naveli su iz KJKP Pokop za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije