Pismo UN-u: Žrtve i svjedoci genocida su omalovažavani u ICTY-u

Radiosarajevo.ba
Pismo UN-u: Žrtve i svjedoci genocida su omalovažavani u ICTY-u

Udruženje žrtava i svjedoka genocida BiH uputilo je pismo najvišim zvaničnicima UN-a, generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i specijalnom izvjestitelju o neovisnosti sudaca i odvjetnika pri UN-u Gabrieli Knaul sa zahtjevom da se zaštiti dignitet ICTY-a i dignitet žrtava s prostora bivše Jugoslavije. 

"Do nas dolaze informacije o nekorektnom odnosu pojedinih visokih zvaničnika ICTY-a koji na internim sastancima, u svom kabinetu, žrtve s prostora bivše Jugoslavije nazivaju 'glupim i emocionalnim'. Ne želimo vjerovati da je to doista i moguće, ali mišljenja smo da je to izazvano upravo našim zahtjevom da se presipitaju navodi suca Frederika Harhoffa", navodi se u pismu. 

Žrtve teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava s prostora bivše Jugoslavije u pismu Ban Ki-moonu i Gabrijeli Knaul navode potrebu formiranja neovisnog stručnog tijela koje bi preispitalo navode koje je u javnost iznio Frederik Harhoff, sudija ICTY-a. 

"Kao žrtve teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava želimo da vjerujemo da ćete do kraja 2013. godine pokrenuti aktivnosti radi ispitivanja navoda iz pisma Harhoffa - navodi se u pismu i dodaje da je sudac Harhoff pravno diskvalifikovan i uništena mu je profesionalna karijera, te je doživio javno poniženje uklanjanjem iz slučaja protiv Vojislava Šešelja. 

"Tragedija je da je sudac Harhoff uklonjen zbog pisma u kojem je ukazao na propuste ICTY-a, a posebna je tragedija što je uklonjen na jedan inkvizitorski način od svojih kolega sudija, s predsjedikom ICTY-a Theodorom Meronom na čelu  i njegovim zamjenikom Carmel Agiusom, i to na zahtjev optuženika Vojislava Šešelja. Očekujemo da ćete poduzeti sve što je u Vašoj moći da biste zaštitili bar dio digniteta žrtava s prostora bivše Jugoslavije", navodi se u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH. 

Iz Udruženja navode da su se u julu pismom obratili generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i specijalnom izvjestitelju o neovisnosti sudaca i odvjetnika pri UN-u Gabrieli Knaul sa zahtjevom da se preispitaju navodi koje je u javnost iznio Harhoff, sudija ICTY-a. 

"Pismo Harhoffa još više je produbilo odnose u ICTY-u, te kao posljedica toga žrtve s područja bivše Jugoslavije bivaju omalovažavane od ICTY", navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije