Sindikat obrazovanja podržao štrajk medicinara: "Zajedno smo jači"

Radiosarajevo.ba
Sindikat obrazovanja podržao štrajk medicinara: "Zajedno smo jači"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Štrajk zdravstvenih radnika u KS-u

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH izrazio je podršku zdravstvenim radnicima pismom podrške koje prenosimo u cijelosti:


"Poštovani kolega,


u ime 3.300 radnika zaposlenih u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo – članova SSOOiO FBiH, Vama i svim članovima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo upućujemo pismo podrške povodom najavljenog generalnog štrajka radnika u zdravstvu, a koji će započeti 02.09.2019. godine.

Najbolji način poboljšanja socio-ekonomskih i pravnih interesa svih zaposlenih jeste socijalni dijalog. Međutim, kada socijalni dijalog izostane Sindikati su primorani i na druge legitimne sindikalne aktivnosti u vidu protesta i štrajka jer ulaganje u položaj i status zdravstvenih radnika treba biti na visokoj razini, a rad, trud i zalaganje zaposlenih trebaju biti adekvatno vrednovani.

Izražavamo žaljenje da oni koji odlučuju o statusu zaposlenih u zdravstvu nisu dovoljno spremni da za tako odgovorne pozicije i jednu od veoma važnih kategorija društva osiguraju dostojanstven materijalni položaj.

Zahtjevi Sindikata radnika u zdravstvu koji su usmjereni prema Vladi Kantona Sarajevo su jasni i opravdani te se nadamo da ćete u svojim zahtjevima ustrajati i unaprijediti ekonomsko-socijalni status Vaših članova. Snažno podržavamo sve Vaše zahtjeve koji za cilj imaju poboljšanje i unaprjeđenje ekonomsko-socijalnog statusa radnika u oblasti zdravstva na području Kantona Sarajevo.

U duhu solidarnosti pozivamo Vas da računate na našu podršku i želimo da ustrajete u svojim zahtjevima, uz sindikalni pozdrav Zajedno smo jači", navodi se u saopćenju koje potpisuje Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije