Pismo ambasadorima Rusije i Kine: Pomozite da medijski radnici u BiH dobiju vakcine

2
Radiosarajevo.ba
Pismo ambasadorima Rusije i Kine: Pomozite da medijski radnici u BiH dobiju vakcine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Sarajevu

Udruženje BH novinari kao krovna organizacija novinara, medijskih djelatnika i studenata novinarstva u Bosni i Hercegovini, uputilo je danas pisma ambasadorima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u našoj zemlji, Igoru Kalabuhovu i Ji Pingu, s molbom da pomognu u nabavci i doniranju vakcina za medijske djelatnike u BiH.

"Kao što znate, novinari i novinarke, snimatelji i drugi članovi medijskih ekipa rade neprekidno 12 mjeseci, kako bi javnost i građane obavijestili, educirali i ohrabrili u ovoj teškoj borbi sa pandemijom COVID-19. Mnogi medijski djelatnici su prebolovali koronu, mnogi nisu izdržali i napustili su nas u punom profesionalnom i ljudskom zamahu.

Nemamo pouzdane i potpune podatke o tome koliko je bilo slučajeva sa smrtnim posljedicama pandemije koronavirusa u medijskoj zajednici, ali se posljednjih mjesec dana svakodnevno opraštamo od naših kolega i koleginica iz medijskih kuća širom Bosne i Hercegovine! Istovremeno, brojke govore da je između 20 i 37 posto uposlenika u medijima bilo zaraženo koronavirusom, te da su se morali ponovo vratiti na novinarske zadatke, biti u kontaktu dnevno sa desetinama osoba i sa neizvjesnošću da li će se ponovo zaraziti ili ne", navodi se u pismu BH novinara ambasadorima Ruske Federacije i NR Kine.

Iz BH novinara podsjećaju da su novinarska udruženja iz Bosne i Hercegovine tražila od Vijeća ministara BiH i entitetskih Vlada da stave novinare na prioritetne liste za vakcinaciju, s obzirom na svakodnevni rad i potencijalnu izloženosti zarazi koronavirusom. Taj su prijedlog prihvatile Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko distrikta, dok Vlada Federacije BiH nije donijela nikakvu odluku u vezi sa ovim zahtjevom:

"Također, prema sadašnjoj dinamici nabavke vakcina u oba bh. entiteta i Brčko distriktu, bojimo se da će proći mjeseci prije nego će medijski djelatnici imati pristup vakcinaciji i neophodnoj zaštiti. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u medijskoj/novinarskoj zajednici je uposleno između 5.000 i 6.000 osoba. Ako postoji mogućnost nabavke vakcina i njihovog doniranja novinarima, Udruženje BH novinari izražava spremnost da poduzme sve druge mjere koje nalažu državni zakoni i procedure radi odobravanja vakcina, uvoza u državu i sl.

Isto tako, spremni smo obaviti anketiranje i popis novinara i ostalih medijskih djelatnika koji se žele vakcinisati, te sa Vašom Ambasadom podijeliti taj spisak", zaključeno je u pismu BH novinara upućenom ambasadorima Rusije i Kine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije