Pisanje svjetskih medija: Naslijeđe Radovana Karadžića još živi u BiH

Radiosarajevo.ba
Pisanje svjetskih medija: Naslijeđe Radovana Karadžića još živi u BiH
/ FOTO: Patria

Kazna doživotnog zatvora Radovanu Karadžiću je udarna vijest u Bosni i Hercegovini i regionu. Odluka Međunarodnog krivičnog suda da izrekne najstrožiju kaznu lideru Srba u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina prošlog vijeka je jedna od najznačajnijih vijesti svjetskih medija.

Američki list Bloomberg je istakao da je sudija Žalbenog vijeća Vagn Prusse Joensen izrekao kaznu Karadžiću podsjetivši da mu je izrečena prvostepena presuda bila 40 godina zatvora. Ocijenili su da nije bila adekvatna obzirom na razmjere genocida i drugih ratnih zločina.

Televizija Fox News je uživo prenosila suđenje Karadžiću naglasivši da je proglašen krivim za genocid u Srebrenici.

Presuda Radovanu Karadžiću smatra se ključnom za pravdu koju očekuju porodice žrtava genocida i drugih zločina koji su u Bosni i Hercegovini odnijeli 100.000 ljudskih života i oko dva miliona raseljenih ljudi, navodi FOX News.

Yahoo News je naveo da je Karadžić u trenutku izricanja konačne presude bio nepokretan i smrknutog izraza lica.

Britanski Guardian je u sadržajnom i detaljnom članku naglasio da je Karadžić kriv za genocid u Srebrenici, ali da je oslobođen za genocid u sedam opština. Podsjetio je da je u Bosni i Hercegovini tokom rata ubijeno blizu stotinu hiljada i raseljeno više od dva miliona ljudi.

Ocijenili su da u Bosni i Hercegovini i "dalje živi naslijeđe Karadžića".

BBC News podsjeća na profil i biografiju Karadžića objasnivši da je bio psihijatar i lider bosanskih Srba. Predstavili su ga kao čovjeka koji je kriv za najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata na evropskom kontinentu.

Al Jazeera English je poručila kako je slučaj suđenja Radovanu Karadžiću jedan od najznačajnijih na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju. Prenose riječi porodica žrtava prema kojima prolaze kroz "neizrecivu patnju".

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije