PIO zatražio da minimalna penzija u 2019. godini bude viša od 370 maraka

Fena
PIO zatražio da minimalna penzija u 2019. godini bude viša od 370 maraka
Pixabay / Ilustracija

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) u četvrtak je uputio Vladi Federacije BiH informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje član 81 novog Zakona o PIO, da vanredno poveća minimalne penzije.

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne penzije povećaju za 3,2 posto. Tako uvećana minimalna mirovina sada će iznositi 359,2 marke i nju će, kao i dosadašnju minimalnu penziju primati oko 186.000 penzionera.

Osim tog broja, mirovine će se povećati na novi iznos minimalne penzije i za još oko 6.800 penzionera koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne penzije , do iznosa nove minimalne penzije, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FZ MIO/PIO.

Iz Zavoda podsjećaju da će, sukladno zakonskoj odredbi o obaveznom godišnjem usklađivanju svih penzija,15.4.,s primjenom od 1.1., biti usklađene sve penzije, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također preko 3 posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne penzije, tako da će minimalne penzije u 2019.godini biti više od 370 maraka, što je povećanje u odnosu na 28. februar prošle godine do kad je primjenjivan stari zakon o PIO-u, za preko 14 posto, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije