Pilav o odlasku na godišnji: Lijepo je da sam ljudima nedostajala

Radiosarajevo.ba
Pilav o odlasku na godišnji: Lijepo je da sam ljudima nedostajala
Foto: Press služba KS / Aida Pilav

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS, kojoj je dio javnosti spočitao odlazak na godišnji odmor u vrijeme najteže situacije s koronavirusom u glavnom gradu BiH, oglasila se o o ovom pitanju.

Gostujući u programu TVSA, Pilav je potvrdila da je bila na odmoru, da nije bila u Sarajevu, ali je kazala da će „taj neko ko je rekao da je bila u Turkoj, to morati dokazivati“.

"Jako je bila uznemirena moja porodica, prijatelji, građani... ", kazala je ona. 

Ispirčala je da je dosta učila od eksperata Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Sjedeći s jednim prijateljem iz Ureda SZO u BiH, s kojima smo redovno u kontaktu, ja kažem: Hajte vi sad meni recite: Svjetska zdravstvena organizacija je postavila nešto što što je kroz COVID novo normalno – nosite masku, držite distancu, dezifinkujte ruke i prostorije... U novom normalnom, u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije nisam vidjela da ljudi ne idu na godišnji odmor, mislim na zdravstvene radnike. To stvarno za mene nije novo normalno", kazala je. 

Objasnila je da joj je čelna funkcija u Zavodu za javno zdravstvo KS osnovna funkcija i da je tamo ostavila zamjenu, a što se tiče Kriznog štaba rekla je sljedeće:

"Ako je zdravstveni sistem i epidemiološka situacija na Aidi Pilav, onda imamo problem“, kazala je ona.

Dalje je dodala da je Krizni štab koordinaciono tijelo pri Ministarstvu.

„Možda je bila nezgoda u tom momentu da je i kantonalni ministar dao ostavku“, rekla je ona, objasnivši da u tom ministarstvu postoje četri-pet pomoćnika ministra koji mogu obnašati funkciju.

„Kada je riječ o mom odlasku, ja sam se uredno javila premijeru Mariju Nenadiću i rekla da idem na godišnji, da ostavljam šest epidemiologa, da stojim on line 24 sata na raspolaganju, te da ovaj administrativni dio, koji nije inače moj dio posla, predajem dr. Almi Kadić, koja je dugogodišnja pomoćnica ministra. U svakom slučlaju, lijepo je da sam ljudima nedostajala, znači da radim dobar posao“, zaključila je Pilav.

Podsjećamo, zbog odlaska na godišnji odmor, Klub Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo zatražio je smjenu Aide Pilav, uz navode da odlazi na godišnji odmor u jeku pandemije, te da kada se svim građankama i građanima preporučuje da ne napuštaju granice BiH - šefica Kriznog štaba odlazi na odmor, van granica zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije