PIC o Daytonu: Vrijeme da se ispune težnje građana BiH ka prosperitetu i stabilnosti

0
Anadolija
PIC o Daytonu: Vrijeme da se ispune težnje građana BiH ka prosperitetu i stabilnosti
Arhiv / Daytonski sporazum

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) i odbor šefova vodećih međunarodnih organizacija čestitaju Bosni i Hercegovini i njenim građanima 25. godišnjicu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, poznatog i pod nazivom Daytonski mirovni sporazum.

Sporazumom je uspješno okončan rat i uspostavljen je okvir za obnovu zemlje, istakli su iz PIC-a.

“Nakon Daytona, došlo je do pozitivne transformacije, jer su građani Bosne i Hercegovine pokazali da cijene mir i da se mogu okrenuti budućnosti. Ali, sada je vrijeme da se dobrim upravljanjem ispune težnje građana BiH prema budućnosti utemeljenoj na prosperitetu i stabilnosti.

Ovaj zadatak će zahtijevati snažniju posvećenost bosanskohercegovačkih zvaničnika. Ta posvećenost također treba uključivati pomirenje među svim narodima, izgradnju zrele demokratske i funkcionalne države utemeljene na vladavini zakona, te poštivanje ljudskih prava. Međunarodna zajednica je i dalje spremna da podrži i pomogne Bosni i Hercegovini u ostvarenju tog cilja“, navodi se u saopštenju PIC-a.

Članovi odbora šefova vodećih međunarodnih organizacija koji su se pridružili ovom saopćenju su: Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Ujedinjene nacije u BiH, Vijeće Evrope, NATO štab Sarajevo, EUFOR, ambasade Švedske i Švajcarske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije