PIC dao političarima u RS šansu da još jednom razmisle

Radiosarajevo.ba
PIC dao političarima u RS šansu da još jednom razmisle
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira smatraju da zaključci Vlade Republike Srpske sa sjednice održane 24. septembra ozbiljno osporavaju neke aspekte Općeg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski mirovni sporazum), saopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena.

Na sastanku u Sarajevu ambasadori Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske kao predsjedavajuće Evropskom unijom, Evropske komisije i Turske pozvali su danas Vladu RS-a, posebno Narodnu skupštinu RS-a, da ponovno razmisle o pravcu u kojem idu na sjednici planiranoj za 30. septembra.

Ambasadori su konstatirali da bi mogući koraci unatrag u političkim odnosima i osporavanje Općeg okvirnog sporazuma za mir samo naštetili interesima građana Republike Srpske i Bosne i Hercegovine te su "jasno istaknuli" da postupci Vlade Republike Srpske prijete da odlože ispunjenje pet ciljeva i dvaju uvjeta neophodnih za tranziciju.

Također su potvrdili da bi ovakvo osporavanje Općeg okvirnog sporazuma ugrozilo kredibilitet BiH kao potencijalne članice EU-a i NATO-a.

Puna podrška PIC-a visokom predstavniku

Ambasadori su prošle sedmice dali punu podršku visokom predstavniku da poduzme mjere kojima se održava kontinuitet poslovanja Elektroprenosa BiH, nakon odbijanja Republike Srpske da provede zaključke iz Deklaracije Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 31. oktobra 2007. godine, komunikea od 25. juna 2008. i 30. juna 2009., i Izjave ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 12. septembra 2008.

Zaključci koje je u četvrtak donijela Vlada Republike Srpske direktno osporavaju Daytonski mirovni sporazum, uključujuću Konačnu odluku za Brčko iz 1999. godine, izjavio je glasnogovornik OHR-a povodom stava Vlade RS-a "da ne prihvata zakone visokog predstavnika od 18. septembra", prenosi Fena.

Zaključci Vlade RS-a jasan su pokušaj da se oslabi jedno važno preduzeće na državnom nivou, utemeljeno u skladu s Ustavom BiH, naglašavaju ambasadori, dodajući kako je to i značajno nazadovanje u ispunjenju prioritetnih zadataka koji su neophodni za članstvo u Evropskoj uniji, saopćeno je iz OHR-a, prenosi Fena.

Vezano:
Špirić: 'Bilo bi dobro da Inzko odustane od odluke o Elektroprijenosu'
Zirojević: 'Elektroprijenos' je ekonomsko, ne političko pitanje
Inzko se nadao da će RS odustati od zaključaka

radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije