PIC: Bh. političari nisu ispunili uvjete za zatvaranje OHR-a

Radiosarajevo.ba
PIC: Bh. političari nisu ispunili uvjete za zatvaranje OHR-a

Foto: RSE

Domaći političari nisu ispunili pet ciljeva potrebnih za transformaciju Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, te Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), na dvodnevnoj sjednici okončanoj danas, nije ni razmatrao odluku o tranziciji OHR-a, izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice visoki predstavnik Valentin Inzko, prenosi Fena.

Upravni odbor PIC-a je jednoglasno usvojio kominike koji je ovaj put nešto kraći jer je fokusiran na nekoliko tema, što ne znači da su druga pitanja zaboravljena, naveo je Inzko.

Jedini konkretan napredak na ispunjavanju uvjeta za transformaciju OHR-a ostvaren je zahvaljujući timu OHR-a za popis imovine. Inzko je istaknuo da je PIC zahvalio ovom timu koji je obišao sve geodetske i katastarske urede u zemlji, a da nije bilo opstrukcija u RS-u već bi danas imao kompletan spisak ove imovine. Ovako će mu za kompletiranje spiska trebati još dvije do tri sedmice.

"Mi ćemo završti tehnički dio posla, a na političarima je da postignu dogovor i usvoje zakone o državnoj imovini. Popis imovine je dokaz da OHR radi na vlastitom zatvaranju, ali je pitanje da li političari žele preuzeti odgovornost", kazao je visoki predstavnik.

On je dodao da nema države bez državne imovine, ali da je stvar dogovora države i entiteta šta će kome pripasti.

Bezvizni režim nije uslovljen ishodom butmirskih pregovora


Kao uspjeh domaćih vlasti istaknuti su rezultati na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima. To je, smatra Inzko, dokaz da je konstruktivan dogovor moguć.

Upitan da li je prilikom razgovora o Butmiru bilo uvjetovanja od nekih evropskih zvaničnika da će vizni režim biti ukinut samo ako se postigne dogovor o ustavnoj reformi, Inzko je demantirao da je bilo takvog povezivanja.

Dodao je, međutim, da su rezultati na ispunjavanju uvjeta za viznu liberalizaciju shvaćeni kao primjer kako bh. političari mogu brzo završiti posao kada se rokovi primaknu kraju. To je bila poruka pregovarača da, kada se moglo to postići s viznim režimom, može i za druge stvari, ali uvjetovanja nije bilo.

PIC je, također, razmatrao slučaj Mostara, koji je više od godinu dana bez gradonačelnika i bez usvojenog budeža. Data je podrška mjerama visokog predstavnika radi rješavanja pitanja blokade Mostara, a Inzko je najavio da će to učiniti poslije konsultacija s ambasadorima PIC-a.

Inzko je naglasio da međunarodna zajednica gleda na zatvaranje OHR-a kao na korak ka ostvarenju cilja: stvaranja stabilne države BiH koja je nepovratno na putu ka evroatlantskim integracijama.

Evropska unija je sama poručila da nema kandidatskog statusa za BiH bez ispunjavanja uvjeta za zatvaranje OHR-a, a njihovim ispunjavanjem bh. lideri bi dali znak da su institucije BiH zrele da prihvate izazove koje će stajati pred njima na putu ka EU i NATO-u.

Naredna sjednica UO PIC-a bit će održana 24. i 25. februara, prenijela je Fena.

Vezano: Dvodnevno zasjedanje UO Vijeća za implementaciju mira
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije