Pettigrew: 'Odluka visokog predstavnika koristila bi separatističkim strankama'

5
Radiosarajevo.ba
Pettigrew: 'Odluka visokog predstavnika koristila bi separatističkim strankama'
Foto: Facebook / David Pettigrew i Christian Schmidt

Članovi Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 danas su na vanrednoj pres-konferenciji izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, diskriminirajućih najavljenih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH.

David Pettigrew, profesor na Southern Connecticut State University i član Radne grupe za BiH u SAD sudjelovao je na ovoj konferenciji.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Snijeg u aprilu: Zimska mećava na Vlašiću, pogledajte snimak

Europska parlamentarka: Predložene izmjene Izbornog zakona produbit će etničku segregaciju u BiH

Europska parlamentarka: Predložene izmjene Izbornog zakona produbit će etničku segregaciju u BiH

"Želio bih ukratko reći da mi je čast stajati uz građane Bosne i Hercegovine, i saveznike, uključujući i ove koji su prisutni na ovoj pres konferenciji i one koji protestuju na ulicama, dok se protivimo planu Visokog predstavnika da nametne diskriminatorni plan koji bi isključio etničke grupe i ostale iz sudjelovanja u izbornom procesu.

Ovakvo oduzimanje prava predstavlja eklatantno kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci i Zornić. Ovakva odluka Visokog predstavnika predstavljala bi izdaju demokratskih vrijednosti i ne bi je smjele podržati članice PIC-a.

Predstojeća odluka Visokog predstavnika nastavlja logiku „konstitutivnih naroda“ i dodatno učvršćuje etničke podjele, umjesto da pomaže Bosni i Hercegovini da se kreće u pravcu demokratije građana s jednakim pravima i dostojanstvom.

Sejdić na protestima ispred OHR-a: Ne radite u Bosni što ne biste u Njemačkoj

Sejdić na protestima ispred OHR-a: Ne radite u Bosni što ne biste u Njemačkoj

Neshvatljivo je da bi Visoki predstavnik iskoristio svoje bonske ovlasti da dodatno osnaži diskriminaciju, umjesto da podrži spomenute presude ESLJP-a u pogledu ostvarivanja jednakih prava. Odluka gospodina Schmidta u korist aparthejda podriva argumente Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Ova odluka će prevashodno koristiti separatističkim strankama, HDZ-u i SNSD-u, koje nastoje narušiti suverenitet Bosne i Hercegovine u interesu Hrvatske i Srbije.  Njihovi čelnici pokušavaju blokirati funkcioniranje države i drsko nazivaju Bosnu i Hercegovinu propalom državom. Užasnuti smo što se ove stranke i njihovi lideri sada nagrađuju. Riječ je o nesavjesnom činu popuštanja i ostvarivanja genocidnih ciljeva iz 90-ih.

Glavni izvor javne podrške odluci Visokog predstavnika dolazi od čelnika u Hrvatskoj. Takvo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, posebno od strane vlade koja je proglašena krivom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja Herceg -Bosne kao dijela “Velike Hrvatske”, je naprosto neprihvatljivo.

Na koncu, zabrinuti smo da će ova odluka odvesti Bosnu i Hercegovinu u sukob, a ne prema funkcionalnosti. Protivimo se diskriminatornom planu Visokog predstavnika. Visokom predstavniku poručujemo: molimo Vas poštujte odluke ESLjP-a u predmetima Sejdić-Finci i Zornić, podržite suverenu demokratsku Bosnu i Hercegovinu i državu građana s jednakim pravima i dostojanstvom; nema udovoljavanja separatističkim ekstremistima iz HDZ-a i SNSD-a, kazao je Pettigrew.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije