Petir u Parlamentu EU: Islamske zemlje plaćaju radikalizaciju muslimana u BiH

Radiosarajevo.ba
Petir u Parlamentu EU: Islamske zemlje plaćaju radikalizaciju muslimana u BiH
FOTO: Fena / Marijana Petir
Nezavisna hrvatska zastupnica Marijana Petir u Evropskom parlamentu u petak je u Briselu davala određene izjave o tome kako se Evropu plaši bh. muslimanima.

Petir je tako samo nastavila s onim što već neko vrijeme rade pojedini hrvatski predstavnici u tijelima Europske unije, a što je činila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, svojim izjavama o hiljadama radikalnih muslimana u Bosni i Hercegovini.

"Izražavam zabrinutost posebno jer dolazim iz Hrvatske koja kao država članica EU-a ima najdužu granicu s BiH. Svima ovdje je poznato da uz tu granicu niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH. Bilo je više slučajeva gdje umjereni imami koji su pozivali na pripadnost evropskom islamu bili napadnuti zajedno sa svojim porodicama", navela je u petak zastupnica Petir u Parlamentu Europske unije.

Petir je kao problem navela čak i nošenje hidžaba, puštanje brade i klanjanje.

"Poznato je da iz pojedinih zemalja u BiH stiže novac za stipendiranje pod uslovom da djevojke moraju nositi veo ili hidžab, a da muškarci moraju pustiti bradu i klanjati. Novac koji je stigao poslužio je za izgradnju jednog novog grada, resorta, u kojem živi arapsko stanovništvo, a služe im bosanski salafiti. Moj je dojam da ti salafiti kradu identitet građanima BiH, prije svega mislim na muslimane, jer se na tom području uvijek živjelo u toleranicji, a danas se tu promiču neke druge vrijednosti", istakla je Petir.

Na kraju je postavila pitanje svojim kolegama da li prate dotok novca iz islamskih zemalja, prvenstveno Saudijske Arabije i Turske, u BiH.

"Te zemlje su prijateljski orijentirane prema BiH, ali smatram da se taj novac koristi u pogrešne svrhe, kako bi se radikaliziralo tamošnje stanovništvo što dovodi do novih sigurnosnih prijetnji", zaključila je hrvatska zastupnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije