Petero optuženih za zločine u Dretelju

Radiosarajevo.ba
Petero optuženih za zločine u Dretelju

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Ivana Zelenike, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marine Grubišić-Fejzić, a na teret im je stavljen zločin počinjen 1992. godine u logoru Dretelj (općina Čapljina). 
 
Državno tužilaštvo tereti ove bivše pripadnike Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) da su 1992., zajedno s drugim osobama, počinili zločine nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac koje su bile zatočene u logoru Dretelj. 
 
Prema optužnici, zatočeni civili su držani u nečovječnim uslovima u logoru Dretelj, gdje su zlostavljani, tjerani na prisilni rad i mučeni. 
 
"Od posljedica zlostavljanja nastupila je i smrt određenog broja zatočenih osoba, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag", navodi se u optužnici. 
 
U optužnici se, između ostalog, navodi da je Zelenika bio komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne HOS-a Dretelj, dok su Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari u Dretelju. 
 
Svi optuženi nalaze se u pritvoru od kraja februara ove godine, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije