Peter Stano: 'Proslava dana RS 9. januara za EU je nezakonita'

1
Radiosarajevo.ba
Peter Stano: 'Proslava dana RS 9. januara za EU je nezakonita'
Foto: Radiosarajevo.ba / Peter Stano - Milorad Dodik

Proslava dana RS 9. januara za Europsku uniju (EU) je nezakonita, kako je već ranije presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine (BiH), poručili su iz Brisela.

Ustavni sud BiH je u dva navrata odlučio da obilježavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom države BiH, podsjetio je u izjavi 9. januara portparol EU Peter Stano.

"Mogu samo da ponovim da Europska unija naglašava potrebu da svi akteri u BiH poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući i odluke Ustavnog suda. I kao što smo rekli, svaka akcija koja je protivna ovim principima dovešće do ozbiljnih posljedica", poručio je portparol Stano.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

On je napomenuo kako EU dosljedno poziva sve političke aktere u zemlji da se uzdrže od provokativne retorike ili djelovanja, posebno onih u RS koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje.

Vlasti u RS-u, organizuju i ove godine proslavu 9. januara. Ustavni sud BiH svojom presudom od ranije nije osporio pravo na obilježavanje dana RS, ali je utvrdio da praznik ne može biti obilježavan 9. januara.

Damir Mašić objavio snažnu poruku: 'Jedan ratni zločinac se krio po Srbiji kao miš'

Damir Mašić objavio snažnu poruku: 'Jedan ratni zločinac se krio po Srbiji kao miš'

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Na proslavi 9. januara u Banjoj Luci je i delegacija iz Srbije, među njima ministar odbrane Miloš Vučević i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić. Također je prisutan i poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Dan RS čestitali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Komentarišući učešće delegacije Srbije na proslavi, portparol Peter Stano je podsjetio kako su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi veoma važni principi, kako za EU, tako i za zemlje koje žele da pristupe Uniji.

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

"Postupke, izjave ili geste koji negativno utječu na dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, te doprinose političkim podjelama, treba izbjegavati. I po tom pitanju smo bili vrlo jasni. I očekujemo da međunarodni partneri, uključujući i Srbiju, budu podjednako posvećeni perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene zemlje, čiji se teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo ne dovode u pitanje", poručio je Peter Stano.

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopćila je 9. januara: "Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja."

Obilježavanje 9. januara kao Dana RS ne krši samo Ustav Bosne i Hercegovine već i ustav bh. entiteta RS, saopćili su iz Misije Organizacije za europsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH 4. januara, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije