Peter Stano: "Na zahtjev visokog predstavnika EU..."

0
Radiosarajevo.ba
Peter Stano: "Na zahtjev visokog predstavnika EU..."
Foto: Printscreen/EU / Peter Stano

"Današnje glasanje u Narodnoj skupštini RS za zakon koji predviđa osnivanje odvojenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u RS predstavlja neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine".

Poručio je ovo glavni glasnogovornik pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano nakon današnje sjednice i odluka Narodne skupštine RS.

"Usvajanje ovog zakona bi ozbiljno uticalo na prava građana u Republici Srpskoj, produbljujući pravnu nesigurnost i nestabilnost u pravosudnom sistemu zemlje, te ozbiljno narušavajući EU perspektivu BiH.

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

U autobusu u Njemačkoj u kojem su poginule četiri osobe bio i Bosanac

EU poziva lidere u BiH, a posebno rukovodstvo RS, da zaustave dalju eskalaciju i umjesto toga osiguraju nastavak ozbiljnog dijaloga o svim nerješenim pitanjima unutar institucija na državnom nivou.

EU je spremna upotrijebiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju, kako bi pomogla BiH da prebrodi trenutnu krizu i osigurala da se fokus zemlje u potpunosti preusmjeri na reforme i njen put ka EU, kao što je navedeno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Na zahtjev visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, situacija u BiH i aktivnosti usmjerene ka narušavanju jedinstva zemlje će biti razmatrane na predstojećem Vijeću za vanjske poslove EU", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije