Peter Sørensen specijalni evropski izaslanik u BiH

Radiosarajevo.ba
Peter Sørensen specijalni evropski izaslanik u BiH
Danac Peter Sørensen novi je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Delegacije EU.
 
Kako je saopćeno, po završetku konkursa za mjesto šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, visoka predstavnica EU/potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton objavila je namjeru da Petera Sørensena premjesti s njegove trenutne pozicije šefa Delegacije u EU u Makedoniji na dužnost šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 
 
Ova vijest se objavljuje u vrijeme koje je od presudne važnosti za regiju zapadnog Balkana i posebno za Bosnu i Hercegovinu. 
 
- Peter Sørensen donosi u ovaj posao jedinstveno iskustvo o Bosni i Hercegovini i široj balkanskoj regiji, rekla je Ashton.
 
- Mislim da niko nije bolje kvalifikovan da preuzme ovu osnaženu ulogu šefa Delegacije. Također želim da odam priznanje za odličan posao koji je Peter obavio u Skoplju. Drago mi je da je ova vijest objavljena samo nekoliko dana nakon moje posjete Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo u otkazivanju referenduma u Republici Srpskoj. Sada moramo nadograđivati taj uspjehu kao i nastojati da postavimo BiH na putu ka EU, kazala je ona.
 
On je Danac, trenutno je šef Delegacije Evropske unije u Skoplju. Ima više od 15 godina iskustva u regiji zapadnog Balkana. Njegovi prethodni angažmani uključuju pozicije lični predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu (2006.-2010.); zamjenik šefa "Stuba IV" (rekonstrukcija i ekonomski razvoj) Privremene administrativne misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) (2002.-2006.); viši savjetnik specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kosovu (2001.-2002.), pravni savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za Balkan (2000.); šef političkog odjela i viši savjetnik šefa OSCE-a u Hrvatskoj (1997.-1999.); pravni savjetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996.-1997.) i politički savjetnik i posmatrač u Posmatračkoj misiji Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995.-1996.). 
 
Vijeće vanjskih poslova je posljednjih mjeseci održalo nekoliko razgovora o zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Ministri vanjskih poslova EU ponovili su svoju predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine i njenom teritorijalnom integritetu kao suverenoj i jedinstvenoj državi. 
 
Također su se saglasili s pozicijom osnaženog, jednog predstavnika EU u BiH, koji će preuzeti vodstvo u podržavanju zemlje na njenom putu ka EU (martovski zaključci). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije