"Pet plus dva" i ustavne reforme prioriteti PIC-a

Radiosarajevo.ba
"Pet plus dva" i ustavne reforme prioriteti PIC-a

Političke direktore Vijeća za provođenje mira /PIC/ u BiH najviše zanima kako pokrenuti realizaciju programa "pet plus dva" i završiti prioritete koji su postavljeni pred domaće lidere i kako pokrenuti proces ustavnih reformi u BiH, izjavio je danas u Sarajevu direktor komunikacija OHR-a Frane Maroević, prenosi Srna.

Popis imovine pri kraju

On je istakao da je popis imovine pri kraju i da je OHR-u za ispunjavanje tog posla trebalo samo 10 sedmica .

"Proces prikupljanja podataka se završava i očekujemo da ćemo vrlo brzo kompletnu listu moći da predamo domaćim institucijama koje treba da donesu političku odluku i postignu dogovor za rješenje ovog pitanja", rekao je Maroević.

Tokom dvodnevnog zasjedanja PIC će raspravljati o poštivanju Dejtonskog sporazuma, s naglaskom da je suverenitet BiH i njen ustavni poredak prioritet za međunarodnu zajednicu.

Najavljena je i rasprava o promjenama ustava s ciljem njegovog usklađivanja sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i boljim funkcioniranjem institucija u BiH.

Maroević je rekao da će politički direktori PIC-a saslušati domaće političke lidere o tome kako oni vide mogućnost boljeg funkcioniranja institucije na evropskom putu BiH.

Prema njegovim riječima, butmirski proces i zasjedanje PIC-a su dva odvojena procesa.

"PIC će stimulirati lidere da kroz domaći dijalog postignu kompromis", najavio je Maroević.

Jedno od pitanja koje će biti razmatrano na sjednici PIC-a je i ostanak stranih sudija i tužilaca u BiH.

Odvojeni sastanci s političkim liderima


"Biće riječi i o Mostaru, koji je danas jedno od gorućih pitanja, krizi u Gradskom vijeću, o raspodjeli ključnih funkcija u BiH i Federaciji BiH, usvajanju budžeta BiH, te strahovanju da se radi na ograničavanju slobode nekih medija u BiH" - rekao je Maroević.

On je najavio da će međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko nakon završetka sutrašnje sjednice PIC-a u 14.30 časova u OHR-u održati konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti zaključke i komunike Upravnog odbora PIK-a.

Maroević je potvrdio da su današnji razgovori političkih direktora PIC-a sa liderima stranaka u Republici Srpskoj i Federaciji BiH organizovani drugačije od dosadašnjih.

„Do sada su svi lideri bili zajedno, a sada razgovaraju pojedinačno kako bi politički direktori PIC-a mogli da raspravljaju sa njima o pitanjima koja ih interesuju", pojasnio je on.

Maroević je dodao da je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić bio spriječen da prisustvuje ovim razgovorima i da u njegovo ime sastanku prisustvuje potpredsjednik stranke Beriz Belkić, javlja Srna.

Vezano:
PIC: Bilateralni susreti s liderima političkih stranaka
Inzko će sutra objaviti zaključke PIC-a
Silajdžić: Posljedni potez ne može biti oduzimanje državne imovine

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije