Pet dana prije presude i zaokreta: Čović od Islanda tražio ubrzanje NATO puta

A. D.
Pet dana prije presude i zaokreta: Čović od Islanda tražio ubrzanje NATO puta
Samo pet dana prije presude haškoj šestorki i promjene retorike kada je riječ o euroatlantskom putu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović napisao je pismo čelniku Islanda u kojem traži ubrzanje NATO puta za BiH.

U prijevodu pisma do kojeg je došao portal Radiosarajevo.ba stoji kako Čović od predsjednika Islanda Gudnija Johannessona moli za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) do kraja ove godine.

"Promjena stanja je moguća i ja vjerujem, kako je to dokazano više puta, da ćemo do Nove godine uspjeti realizirati sve tehničke uvjete koji se nalažu u Agende iz Talinna iz 2010. Aktivacija MAP-a bila bi kruna svih napora ali i indikator da još uvijek imamo partnere u svijetu, na koje se naša država može osloniti u svakom trenutku", naveo je Čović u pismu.

covic_pismo_island (1).jpg - undefined

Također, naglasio je da je svjestan da je MAP, praktično, pitanje vojnog karaktera te da se samo aktivira uz postizanje napretka ka punopravnom članostvu u NATO savezu, ali je dodao, "ipak to je veoma važno za BiH".

Također, Čović u pismu uvjerava predsjednik Islanda, da postoji jasan konsenszus o MAP-u na svim nivoima vlasti u BiH.

covic_pismo_island (2).jpg - undefined

Međutim, pet dana kasnije, tačnije 29. novembra nakon izricanja presude Prliću i ostalima te samoubistvu Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, Čović je promijenio retoriku, a posebno nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

"Sa dovoljno samopouzdanja kažem da smo mi ipak neka vlast u BiH i Hrvatskoj i da je naše zalaganje za evropski put imalo svoju cijenu. Mi ćemo danas jasno kazati da ako treba da čeka evropski put, neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH"  izjavio je  Čović, nakon sastanka sa Plenkovićem.

 

Strah od islamskih ratnika

Čović u pismu kao razloge za ubrzanje aktivacije MAP-a, između ostalog, navodi "naslijeđe bivših učesnika u ratu u BiH, koji su došli iz islamskih država te odlasci radikaliziranih bh. građana na strana ratišta".

"Njhov povratak  u BiH postao veoma važan test za sigurnosne i druge institucije koje su zabrinute za mir i sigurnost u državi", naveo je Čović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije