Penzioneri dočekali dan za izlazak: Podjela penzija stvorila gužve pred bankama

Radiosarajevo.ba
Penzioneri dočekali dan za izlazak: Podjela penzija stvorila gužve pred bankama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Isplata penzija za aprilu Federaciji BiH počela je jučer.

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate penzija sveo na najmanju moguću mjeru. U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate penzije odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzionera u posljednjem razdoblju iskoristio, priopćeno je iz Zavoda.

Međutim, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, danas, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu penzija, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima. U spomenutom razdoblju banke nisu radile s ostalim klijentima, osim penzionera.

Unatoč tome, pred bankama su se stvorili redovi, što su zabilježili naši fotoreporteri u Sarajevu. 

U galeriji pogledajte koliko si ispoštovane preporuke iz Zavoda  da se penzioneri pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Podsjećamo, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodice ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije