Penzioneri zauzimaju radna mjesta mladima

Radiosarajevo.ba
Penzioneri zauzimaju radna mjesta mladima

Federalne institucije ne poštuju zakonske propise o penzionisanju zaposlenih, zbog čega je Vlada FBiH  bila primorana da zaključkom obaveže sve rukovodioce ovih institucija da odmah pokrenu proceduru penzonisanja službenika koji za to ispunjavaju zakonske uslove, piše današnje Oslobođenje.

U federalnim institucijama rade 63 osobe koje su već ispunile ili krajem ove godine ispunjavaju jedan ili oba zakonska uslova za odlazak u penziju, navodi ovaj dnevni list.

Najviše zaposlenih koji imaju uslove za penzionisanje, a još zauzimaju radno mjesto radi u Poreskoj upravi FBiH, čak devetoro, a jedan od njih je još prije četiri godine ispunio zakonski limit od 65 godina starosti.

Slijedi Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH sa sedmoro zaposlenih koji su ispunili uslov za penziju, od kojih većina u ovoj godini puni 40 godina radnog staža, jedno lice navršava 65 godina starosti, a jedno puni čak 44 godine radnog staža, četiri više od zakonskog limita.

Prekoračenja zakonskih limita za odlazak u penziju ima i u Ministarstvu pravde FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije