"Penzioneri će u maju dobiti retroaktivno povećanje penzija"

1
Radiosarajevo.ba
"Penzioneri će u maju dobiti retroaktivno povećanje penzija"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Penzioneri u šetnji Sarajevom (ilustracija)

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH je kazao da će penzioneri u ovom entitetu prilikom isplate penzije u maju dobiti retroaktivni iznos povećanja penzije od januara do aprila u iznosu od 7,3 posto.

Mehić za N1 kaže da iako je Vlada FBiH svoje obećanje ispunila, povećanje nije dovoljno.

“Zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica, rasta inflacije mi nismo zadovoljni ovim redovnim povećanjem”, istakao je Mehić.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Na ovo redovno povećanje penzija Vlada FBiH usvojila je vanredno povećanje penzija od 3,5 posto koje će penzionerima biti isplaćeno na junsku penziju sa novom osnovicom od 7,3 posto a koju će pripadnici treće životne dobi dobiti u julu.

“Iako su ispunjeni svi parametri da dođe do vanrednog povećanja penzija od rasta BDP, da nema deficita u budžetu, mi u Udruženju ne razumijemo zbog čega to vanredno povećanje penzija iznosi samo 3,5 posto”, pitaju se u Savezu udruženja penzionera FBiH.

Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se penzioneri nalaz, naročito oni sa minimalnim penzijama, uzimajući u obzir enorman rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali i energenata iz Saveza udruženja penzionera FBiH obratili su se Vladi FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem da što prije kreira posebne vidove pomoći ovoj osjetljivoj populaciji u društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije