Pejanović: Nemam komentar na izbacivanje Munire Subašić

Radiosarajevo.ba
Pejanović: Nemam komentar na izbacivanje Munire Subašić


Poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta i član Srpskog građanskog vijeća u BiH Mirko Pejanović kazao je danas da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u svom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija pokazao kako Srbija nikad nije sagledala objektivno i kritički svoj udio za posljedice ratova koji su se na Balkanu dešavali od 1990. do 1995. godine i kasnije na Kosovu. 

On je tako prokomentirao izlaganje Nikolića tokom javne debate o radu međunarodnih kaznenih sudova koja je ove sedmice održana u New Yorku. 

''Pokušaj da se, dovodeći u pitanje kredibilnost Haškog tribunala, pokušava izaći iz odgovornosti ide više na štetu Republici Srbiji nego bilo kome drugom'',  istaknuo je Pejanović, a javila Fena.  

Na pitanje kako komentira izbacivanje predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" Munire Subašić s te debate, Pejanović kaže da taj čin ne zaslužuje bilo kakav komentar. 

''Taj čin bio je sramotan za sve one koji su bili u toj sali zbog odnosa prema žrtvi događaja u Srebrenici'', zaključio je Pejanović. 

Predsjednica Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mira Ljubijankić smatra da je ono što je Subašić uradila jedan vid demokratije da se u sali Generalne skupštine kaže ono što se misli "pa ako ne može riječima, a onda transparentima kako bi se kazalo šta se misli o situaciji koja se dogodila u Srebrenici i koja se ne može promijeniti". 

Subašić je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača na poziv predsjednika Generalne skupštine UN-a Vuka Jeremića i nije imala pravo da se obraća. 

Dok je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić govorio, Subašić je otkrila majicu s natpisom "Srebrenica" i pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna", ali su joj tada prišli pripadnici osiguranja UN-a i izveli je iz sale. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije