Pećanac: SDP je raj za poslušnike

Radiosarajevo.ba
Pećanac: SDP je raj za poslušnike


Bivši SDP-ovac, poslijeratni ministar unutrašnjih poslova u Sarajevu, a danas čelnik Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine Nermin Pećanac ovosedmični potez Željka Komšića, koji je podnio ostavku na funkcije u SDP-u, komentira kao „rezultat autokratskog ponašanja, prije svega stranačkog predsjednika Zlatka Lagumdžije i nekolicine ljudi koji su oko njega".

„Drugi ljudi, pametni i sposobni, ne mogu doći do izražaja, već trpe ono što dolazi od ove grupe“, izjavio je Pećanac za naš portal.

On je mišljenja da je Željko Komšić sa ostavkom, „neopozivom, kako ju je nazvao, izrazio svoje javno neslaganje sa autokratskom politikom SDP-a“. S druge strane, dodao je naš sagovornik, ova ostavka ujedno je i poziv za prijeko potrebnu unutrašnju demokratizaciju SDP-a.

'Nismo htjeli biti poslušnici'

„Lično, volio bih da je Komšić naveo jasne razloge odlaska: da li je to nezadovoljstvo kadrovskom politikom u kojoj napreduju podobni, a ne sposobni, da li je to nepotizam koji je raširen u posljednje vrijeme, da li je to javno protivljenje tome što svaki peti penzioner živi od pet maraka dnevno...“, poručio je Pećanac.

Njegova je ocjena da dosta govore i posljednje izjave članova predsjedništva SDP-a koji „ne znaju šta se dešava, iznenađeni su i u šoku, a bar bi oni, u stranačkom predsjedništvu i Glavnom odboru, morali znati u svakom trenutku šta  se događa“. Sve to, naveo je Pećanac, pokazuje da se unutar SDP-a „vodi jedna familijarna, 'prijateljska' politika, a svako ko nije saglasan mora odstupiti“.

Kao bivši SDP-ovac, Pećanac je podvukao da je on sve to uvidio prije sedam godina, kada je napustio stranku:

„Jednostavno se nisam slagao s politikom u kojoj jedan čovjek misli u ime vas, i za vas govori, a vi nemate pravo da argumentovano suprotstavite svoje mišljenje. Mnogi drugi, te ja, otišli smo jer nismo htjeli biti poslušnici, već članovi tima afirmacije kojeg vode principi demokratije.“

On je razgovor zaključio riječima kako je u ovom trenutku vrlo opasno to što se SDP sve više udaljava od navedenih principa - pravna država, socijalna pravda, borba protiv kirminala i korupcije:

Ni blizu socijaldemokratije

„U vrlo kratkom trenutku su se odrekli onoga na čemu su dobili izbore. Zaista, smatram da SNSD, a sve više i SDP, nisu ni blizu socijaldemokratije.“

Danas, 21. marta, smo kontaktirali i gospodina Ivu Komšića, također bivšeg SDP-ovca, ali on nije bio raspoložen za komentar.

Podsjećamo da je danas, za 13 sati, zakazana sjednica Predsjedništva SDP-a poslije koje bi se stranka trebala očitovati o Komšićevoj ostavci. Iako je SDP (oficijelno) zatvoren za izjave dok se ova sjednica ne završi, dio medija sugerira kako bi SDP mogao odbiti ostavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije