'Pećanac i Ćosić nastavljaju obračun sa specijalnom jedinicom'

Radiosarajevo.ba
'Pećanac i Ćosić nastavljaju obračun sa specijalnom jedinicom'

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine izdala je u subotu saopćenje u kojem je osudila ''nasilje koje u redovima policije Kantona Sarajevo provode Nermin Pećanac i Vahid Ćosić''. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

''Po starom, a u prvom mandatu ministra provjerenom običaju u petak pred kraj radnog vremena, Pećanac odobrio Vahidu Ćosiću kažnjavanje sarajevskih specijalaca, koji su odbili učestvovati u režiranom anketiranju pod vodstvom rukovodilaca sindikata policije MUP-a KS, te izvršio preraspored policijskih službenika koji su odbili učestvovati u prljavim igrama Čampare, Ćosića, Ganije i Đoze. 

Nasilje koje u redovima policije KS provode Nermin Pećanac i Vahid Ćosić nezabilježeno je kako postoji organizovana policijska služba u Sarajevu, a sve u cilju prikrivanja svoje nesposobnosti i nezainteresovanosti za stvarni a ne verbalni obračun sa kriminalom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, oni su obračun usmjerili prema neistomišljenicima koji besprijekorno obavljaju sve svoje dužnosti i svakodnevno se izlažući rizicima najtežih policijskih poslova, a posljednja kadrovska vratolomija je samo epilog prošlog ljeta započete strahovlade koju provodi vrhuška Uprave policije koja ima bezrezervnu podršku SDA i njenih satelita. 

Mnogo ozbiljniji problem od samog čina rasformiranja Jedinice za specijalističku podršku, jeste činjenica da preraspoređeni policajci prema važećim propisima nemaju uopšte pravo na žalbu na odluku policijskog komesara, koji je sa svojom svitom zbog ove apsolutističke mogućnosti koju ima bio jedan od glavnih protagonista napada na proces demokratizacije i unapređenja zakonskog okvira u oblasti unutrašnjih poslova u KS u prethodne dvije godine. 

Za upravljanje policijom po nalozima isključivom iz centara moći SDA nagrađen je i Halid Ganija, načelnik policijske uprave Novo Sarajevo mjestom člana upravnog odbora JKP Rad, kao i njegov poslušnik i prvi potčinjeni Safet Gagula sa mjestom u upravnom odboru JKP Gras. 

Sasvim je očigledno da je Pećanac vrlo brzo zaboravio slatkorječivost i brigu za sarajevske specijalce, jer on niti hoće niti se može oduprijeti Sadi Čampari i Vahidu Ćosiću i njihovim nalogodavcima iz SDA, koji su i ovim činom pokazali da ne prezaju od zloupotreba i najgrubljih obračuna sa običnim ljudima kako bi ostali neprikosnoveni u raspolaganju ljudskim resursima i novcem poreznih obveznika bez ikakve objektivne i nezavisne demokratske kontrole'', piše u saopćenju KO SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije