PDP: Zašto je Dodik kupio propalu banku?

Radiosarajevo.ba
PDP: Zašto je Dodik kupio propalu banku?

Predsjednik RS Milorad Dodik nije odgovorio na pitanje Partije demokratskog progresa zašto je Republika Srpska kupila propalu i uništenu Balkan investment banku, čiji su prethodni vlasnici izvukli novac i napustili RS.

U saopćenju još jednom podsjećaju da je ova banka svjesno uništena, milioni su izvučeni van RS i mora se saznati ko je odgovoran, jer su cijelu stvar platili građani RS sa 30 miliona KM, javlja Fena.

"Uvrede koje je juče iznio Dodik i njegova nervoza, koja se više ne može sakriti, samo ukazuju na to da je možda i on među onima koji su u ovom poslu imali ličnu korist", navodi PDP.

Pozivaju predsjednika RS da se javno založi da se kriminal i načini odlijevanja novca iz Balkan banke prethodnih godina detaljno istraže i da se konačno dobije odgovor na pitanje ko je iz institucija RS odgovoran za propast ove banke.

"Imajući u vidu da su se sve plaće budžetskim korisnicima mogle vratiti na prošlogodišnji nivo, počevši od 1. jula, da se novac usmjerio u budžet, umjesto u Balkan banku, smatramo da je neophodno da javnost dobije odgovore na pomenuta pitanja", naglašavaju iz PDP-a.

Entitetski predsjednik sinoć je na Palama, komentarišući kritiku predsjednika PDP-a Mladena Ivanića u vezi sa slučajem propale Balkan investment banke i ocjenu da nije trebalo da je Investiciono-razvojna banka RS dokapitalizuje sa 24 miliona KM, rekao da Ivanić, iako profesor ekonomije, svojim posljednjim stavovima dezinformiše javnost i ne iznosi suštinu problema, što, kako je ocijenio, govori o tome kako su "i profesija i karakter nisko pali". 

Dodik je naveo da u procesu dokapitalizacije Balkan investment banke RS postaje njen vlasnik, raspolaže tom bankom i odlučuje u replasiranju njenih sredstava u skladu sa odlukama vlasti u RS. 

On je naveo da će vlast u RS sada pokušati da stabilizuje Balkan investment banku i da nađe zainteresovanog partnera vezano za neku novu eventualnu privatizaciju ili dokapitalizaciju, tim prije jer je ova banka imala, kako je ustvrdio, mnogo potencijala, plasmana i kredita.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije