Pažnja: Važna izmjena za dokazivanje poznavanje njemačkog jezika

Radiosarajevo.ba
Pažnja: Važna izmjena za dokazivanje poznavanje njemačkog jezika
Foto: Ambasada Njemačke u BiH / Ilustracija

Podnosioci zahtjeva za vizu moraju u svrhe različitih boravaka (između ostalog spajanje porodice sa suprugom, spajanja djece starije od 16 godina, zapošljavanje zdravstvenih radnika, Au-Pair) priložiti dokaz o poznavanju njemačkog jezika na odgovarajućem nivou prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike (GER), navodi se na stranici Ambasade Njemačke u BiH.

„Koji nivo poznavanja jezika Vam je potreban za određeni boravak, možete saznati iz odgovarajućih infolistova. Informacije o sadržaju i stepenu ispita na različitim jezičkim nivoima, i sl. možete pronaći pod linkom www.goethe.de/bih. Kao dokaz potrebno je priložiti uvjerenje o položenom ispitu njemačkog jezika, koje je izdato na temelju standardiziranog ispita o znanju jezika prema standardima 'Association of Language Testers in Europe (ALTE)'“, pojašnjeno je.

Dodaje se da u postupku za izdavanje vize, Njemačka ambasada u Sarajevu trenutno priznaje certifikate o položenom ispitu od jezičkih instituta kako slijedi u nastavku:

1 - Goethe-Institut e.V. (GI).

2 - Verein Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD)

Od 1. avgusta 2019. godine će Ambasada ponovo prihvatati ÖSD-certifikate iz Bosne i Hercegovine. Kod certifikata iz Bosne i Hercegovine je mjerodavan datum polaganja ispita za pojedinačne module, a NE datum izdavanja jezičkog certifikata. To znači da ispiti za pojedinačne module moraju biti položeni nakon 31. jula 2019. godine. U suprotnom, priznavanje jezičkog certifikata neće doći u obzir.

3 - TestDaF-Institut (TestDaF).

4 - telc gGmbH (TELC), ukoliko je ispit položen u Njemačkoj.

„Svi ostali certifikati kao i potvrde raznih jezičkih škola, koje potvrđuju samo učešće na tečaju njemačkog jezika, se ne mogu priznati u postupku za izdavanje vize.

Također se ne mogu priznati dijelovi certifikata o položenom jeziku iz pojedinih vještina/modula „govor, pisanje, čitanje, slušanje“, nego samo cjelokupni certifikati o položenom jeziku koji obuhvataju sve četiri vještine/modula.

„Molimo obratite pažnju na to da certifikati o položenom ispitu njemačkog jezika koji obuhvataju četiri (4) modula i koji zadovoljavaju jezički nivo koji je Vama potreban za Vašu svrhu boravka u Njemačkoj, na dan podnošenja zahtjeva za vizu nisu stariji od godinu dana. Stariji jezički certifikati i oni sa starijim parcijalnim modulima neće biti priznati“, naglašeno je na stranici Ambasade Njemačke u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije