Patrijarh srpski Irinej podržao referendum u RS

Radiosarajevo.ba
Patrijarh srpski Irinej podržao referendum u RS

Patrijarh srpski Irinej smatra da je referendum plod demokratije, koji je prisutan u svijetu, i istakao da očekuje pozitivno rješenje tog pitanja u Republici Srpskoj. "Mi živimo u demokratskom svijetu. Referendum je plod demokratije. Ono što je prisutno u svijetu zašto da ne bude prisutno i kod nas", rekao je novinarima u Foči patrijarh Irinej, komentarišući stav međunarodne zajednice o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj.

"Vjerovatno ima neko neke razloge, ali mi imamo svoju logiku. Mislimo da su istina i pravda na našoj strani. Treba biti strpljiv, mudar. Na takve pritiske odgovoriti", poručio je patrijarh Irinej.

Njegova svetost je istakao da će vjerovatno o ovom pitanju biti riječi i na predstojećem zasjedanju Sabora SPC, "ako bude predviđeno dnevnim redom".

"Još pratimo razvoj situacije. Da sačekamo da ne istrčimo pre, da sačekamo kako će se razvijati događaji. Nadamo se da nećemo biti u prilici da kažemo nešto negativno i očekujem pozitivno rešenje", rekao je patrijarh srpski nakon svečane akademije i susreta sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na pitanje da li će papa Benedikt Šesnaesti biti pozvan u Niš, patrijarh Irinej je rekao da je "to je u nadležnosti Sabora SPC i pitanje dogovora sa drugim pravoslavnim crkvama".

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ako to ne učini Narodna skupština RS.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije