Patrijarh Irinej u Sarajevu: Ovdje vidim našu budućnost

Radiosarajevo.ba
 Patrijarh Irinej u Sarajevu: Ovdje vidim našu budućnost
/ Foto: Agencija Anadolija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej boravio je danas u Sarajevu, gdje je prisustvovao proslavi 40 godina arhijerejske službe mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o radu mitropolita Nikolaja, patrijarh Irinej je istakao da je on obavljao svoj rad najbolje što je mogao, čak i u ''vrlo kritičnom periodu naš historije, nažalost i našeg vremena''.

“Jubilej koji danas slavite je ne samo Vaš jubilej, to je jubilej mitropolije sarajevske, to je jubilej cele naše Crkve”, kazao je patrijarh Irinej obraćajući se mitropolitu Nikolaju.

"Ovdje vidim našu budućnost, našu mladost, ono što je Crkvi danas i svagdane najpotrebnije", dodao je poglavar SPC.

Dodao je kako niije mogao da propusti priliku da ne bude u ovom svečanoj prilici u Sarajevu.

Govoreći o radu mitropolita Nikolaja, Irinej je rekao da je on obavljao svoj rad najbolje što je mogao čak i u vrlo kritičnom periodu naše historije, nažalost i našeg vremena.

“Jubilej koji danas slavite je ne samo vaš jubilej, to je jubilej mitropolije sarajevske, to je jubilej cele naše Crkve. Ovdje vidim našu budućnost, našu mladost, ono što je crkvi danas i svagdane najpotrebnije", kazao je patrijarh Irinej obraćajući se mitropolitu Nikolaju i vjernicima koji su ga danas dočekali u Sarajevu. 

Mitropolit Nikolaj izrazio je radost zbog posjete poglavara SPC Sarajevu.

“Radosni smo što ste došli, da zajedno sa nama i našim sveštenstvom proslavimo jubilej 40. godina našeg arhipastirskog služenja. Ako je nešto u našem radu dobro i vredno, ako je jevanđelsko i pravoslavno, to pored nas pripada i ljudima sa kojima smo radili i onima od kojih smo učili večne istine Božije”, kazao je mitropolit Nikolaj.

Patrijarh je u svom obraćanju rekao da je na današnji događaj došao direktno iz Amerike, iako je tamo imao obaveza još nekoliko dana.

Danas je služena i doksologija u čast dolaska patrijarha Irineja. Patrijarha Irineja su danas dočekali učenici iz osnovnih škola iz Istočnog Sarajeva.

Patrijarh Irinej će sutra služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, uz sasluženje episkopa i sveštenstva SPC.

Mitropolit Nikolaj je 1973. godine izabran za australijsko-novozelandskog episkopa.Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC 1992. godine, episkop Nikolaj je izabran za mitropolita dabrobosanskog sa sjedištem u Sarajevu. Eparhiju je preuzeo u vrijeme izbijanja rata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije