Henley Index / Pasoš Japana najbolji u svijetu, evo na kojoj poziciji je onaj BiH

10. 01. 2020. u 16:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Objavljena je lista na kojoj su rangirani pasoši država. Na prvom mjestu liste Henley Passport Index je pasoš Japana. Poznata je pozicija i bosanskohercegovačkog pasoša.

Pasoš Bosne i Hercegovine je pozicioniran na 52. mjesto od 191 države. Kako je istaknuto iz Henley Passport Indexa, bosanskohercegovačkim pasošom je moguće slobodno putovati, bez vize, u 117 država svijeta.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je pozicionirana Slovenija. Ova država je na 11. mjestu. Njenim pasošom je moguće slobodno putovati u 180 zemalja.

Devet pozicija lošije u odnosu na Sloveniju je rangirana Hrvatska sa mogućnošću slobodnog putovanja u 169 država.

Srbija je na 39. poziciji. Pasošom ove susjedne zemlje je moguće slobodno putovati u 133 zemlje.

Pasoš Crne Gore je rangiran na 46. mjesto sa mogućnošću slobodnog putovanja u 124 države.

Poziciju iza Crne Gore je zauzela Sjeverna Makedonija. Njenim paošom je moguće putovati u 123 zemlje.

Lošije od Bosne i Hercegovine u odnosu na druge zemlje bivše Jugoslavije rangirano je samo Kosovo. Pasoš ove države je zauzeo 99. mjesto. Njime je moguće slobodno putovati u 40 zemalja.

Među prvih deset najboljih pasoša Henley Passport Indexa, osim Japana koji je na prvom mjestu, su onaj Singapura, Južne Koreje i Njemačke koje dijele treću poziciju, Italije i Finske koje dijele četvrtu, Španije, Luksemburga i Danske koje dijele petu, Švedske i Francuske koje dijele šestu, Švicarske, Portugala, Holandije, Irske i Austrije koje dijele sedmu, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Grčke i Blegije koje dijele osmu, Novog Zelanda, Malte, Češke, Kanade i Australije koje dijele devetu, te Slovačke, Litvanije i Mađarske koje dijele desetu poziciju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA