Parlamentarke FBiH osnovale svoj Klub

Radiosarajevo.ba
Parlamentarke FBiH osnovale svoj Klub

Zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dogovorile su formiranje neformalnog Kluba parlamentarki u ovom domu. Uz podršku američkog Međunardnog republikanskog instituta (IRI), parlamentarke su tokom zajedničkog sastanka u Sarajevu 2. i 3. februara 2013. godine, izradile strateški plan djelovanja, definisale viziju i misiju Kluba parlamentarki, te izabrale prvu koordinatoricu - Hafezu Sabljaković.

Kako je saopćeno iz Kluba, ova grupa će u saradnji sa drugim klubovima i radnim tijelima u Parlamentu raditi na kreiranju, usvajanju i nadzoru nad zakonodavstvom u svim oblastima od posebnog društvenog interesa za žene. 

Cilj kluba je da kroz aktivnosti zagovaranja, osnaživanja i umrežavanja sa zainteresovanim stranama doprinese poboljšanju položaja žena u Bosni i Hercegovini. Zastupnice su dogovorile i akcioni plan i definisale teme od značaja za žene na kojima će u narednom periodu raditi kroz organizaciju okruglih stolova i  susreta sa nevladinim sektorom. 

“Međunarodni republikanski institut (IRI) je posvećen radu sa ženama u politici. Saradnja sa parlamentarkama u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije rezultirala je formiranjem Kluba parlamentarki. Važno je istaći da je ovo prvi klub koji se formirao oko zajedničkog interesa i zajedničkih ciljeva čije su članice predstavnice osam parlamentarkih stranaka i nezavisne zastupnice” rekao je Borislav Spasojević, direktor IRI-a u Bosni i Hercegovini.

On je istakao da će Klub djelovati kao neformalna grupa dok se ne usvoje izmjene Poslovnika o radu Parlamenta koji nije predvidio formiranje visestranačkih klubova. Stoga će jedan od osnovih ciljeva Kluba biti predlaganje izmjene Poslovnika i institucionalizacija Kluba parlamentarki. Takodjer, zastupnice su dogovorile da osnovni ciljevi Kluba budu usvajanje Zakona o porodičnoj i dječijoj zaštiti, te bolja saradnja i umrežavanje sa predstavnicima/ama civilnog društva i veće prisustvo u medijima. 

Koordinatorica Kluba, Hafeza Sabljaković, istakla je da ideja o fomiranju Kluba parlamentarki postoji duže vrijeme i da su parlamentarke pokazale želju da zajednički djeluju u oblastima od značaja za žene u Bosni i Hercegovini. Dodala je da su odnosi između zastupnica prijateljski i da se na osnovu toga mnoge pozitivne inicijative mogu realizovati kroz njihov rad u Parlamentu Federacije BiH, saopćeno je.

Na samom početku rada Kluba desio se i eksces načelnika općine Novi Grad Sarjaevo, koji je povodom inicijative napisao na svom Facebook profilu: 

"Spolna pripadnost je potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva". Opširnije čitajte na ovom linku    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije